Demonstranti napali Mila, tajnu policiju, novine...

U Podgorici novi protest

Demonstranti napali Mila, tajnu policiju, novine...

Politika -
Kraj zgrade ANB uzvikivali "Bando špijunska!", za lidera DPS parola "Milo, je l"ti dosta bilo?", a nije pošteđena ni redakcija Pobjede, restoran "Maša"...

PODGORICA - U Podgorici je, nešto posle 18 sati, počela protestna šetnja, zbog teškog socijalno-ekonomskog stanja u Crnoj Gori, pošto premijer Igor Lukšić nije podneo ostavku, što je bio zahtev sa prethodnog protestnog skupa.

Učesnici antivladinog protesta u Podgorici uputili su se večeras ka zgradi Vlade gde će još jednom zatražiti njenu ostavku. Okupili su se ispred zgrade Univerziteta Crne Gore i prošli pored Radio-televizije Crne Gore, zgrada lista "Pobjeda" i Agencije za nacionalnu bezbednost (ANB), Uprave policije.

Prolazeći pored RTV CG, demonstranti su uzvikivali "Lažu od naših para!", a za list Pobjeda su kazali da je "poraz crnogorskog novinarstva". Kraj zgrade ANB, demonstranti su uzvikivali "Bando špijunska!", a kada su prolazili kraj restorana za visoku klijentelu "Maša" čulo se "Milovi (Đukanović) pacovi". Demonstranti nose transparent "Milo, je l"ti dosta bilo?", a ima i povika "Milo lopove, sve si prodao, platićeš za zločine!".Završni skup predviđen je ispred zgrade Vlade, gde će, kao i na dosadašnjih pet protesta, tražiti ostavku jer je smatraju nesposobnom da se nosi sa ekonomsko-socijalnom krizom.Protest u glavnom gradu Crne Gore, šesti u ovoj godini, organizuju Unija slobodnih sindikata (USS), Mreža za afirmaciju nevladinog sektoru (MANS) i Studentska unija (SU). Moto protesta je "Vrijeme je", a sa skupa će ponovo biti poslat zahtev Lukšiću da podnese ostavku, jer vlada Crne Gore, prema organizatorima, ne radi svoj posao u javnom interesu a premijer neće da se bori protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Protestna šetnja je krenula od Univerziteta Crne Gore, a planirano je da učesnici protesta prođu pored zgrada državne televizije, Pobjede, Agencije za nacionalnu bezbednost, predsednika države, parlamenta, Centralne banke i tužilaštva. Šetnja će biti završena ispred zgrade vlade Crne Gore, gde će organizatori protesta, kako je najavljeno, još jednom od Lukšića zatražiti da podnese ostavku. Iz više gradova u Crnoj Gori za sve građane, koji su želeli da učestvuju u protestnoj šetnji, bio je organizovan prevoz do Podgorice.

USS, MANS i SU organizovali su od početka 2012. godine pet velikih socijalnih protesta u Podgorici, na kojima se okupilo više hiljada građana, nezadovoljnih teškim socio-ekonomskim stanjem u Crnoj Gori. Sa poslednjeg, održanog 24. maja, od Lukšića je ponovo zatraženo da podnese ostavku jer, kako je ocenjeno, vlada Crne Gore ne radi u interesu građana, već tajkuna i organizovanog kriminala.

Lukšić je odbacio zahtev organizatora protesta u Podgorici da podnese ostavku, poručujući im da je njegova vlada u potpunosti posvećena nastavku evropskih integracija i ekonomskom oporavku. Premijer je kazao da oni koji traže njegovu ostavku ne nude jasnu alternativu šta posle toga. Lukšić je poručio da će građani Crne Gore na narednim parlamentarnim izborima imati priliku da ocene rad aktuelne izvršne vlasti. U Crnoj Gori su od početka godine poskupele struje i akcizna roba, dok se benzin prodaje po rekordnim cenama, što predstavlja novi udar na standard građana.

Crnogorski građani strahuju da, nakon poskupljenja goriva i struje, postoji opasnost od povećanja cena ostalih proizvoda i usluga, kao što se to već desilo sa akciznom robom. Skupština Crne Gore usvojila je nedavno rebalans državnog budžeta, koji predviđa smanjivanje izdataka od ukupno 16 miliona evra, kao i set mera štednje radi prevazilaženja ekonomske krize.

Crna Gora otvara ambasadu na Kosovu

PODGORICA - Dok traju masovni protesti u Podgorici Vlada Crne Gore je danas donela odluku o otvaranju ambasade na Kosovu. U saopštenju sa sednice crnogorske vlade navodi se da je Crna Gora zainteresovana za "svestrani razvoj bilateralnih odnosa sa Kosovom"... Vlada Crne Gore priznala je jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova 9. oktobra 2008. godine i obavezala Ministarstvo inostranih poslova da uspostavi diplomatske odnose, što je i učinjeno 15. januara 2010. godine.

Završen protest, zakazan sedmiProtest u Podgorici završen je večeras ponovnim zahtevom Vladi Crne Gore da podnese ostavku zbog, kako je ocenjeno, njene nesposobnosti da se izbori sa neuspelom privatizacijom privrede i da reši ekonomsko-socijalne probleme. Na završnom skupu pred zgradom Vlade zakazan je novi protest, za 7. jun. Ovi protesti su počeli januara ove godine.Predstavnik Unije slobodnih sindikata - jednog od organizatora protesta, Janko Vučinić je rekao da je Vlada "kukavica" jer "ne sme da uzima od tajkuna, nego od građana". Vučinić je kazao da je cilj protesta "konačna pobeda i nova, slobodna, Crna Gora".Slične poruke sa završnog skupa uputili su i predstavnik Studentske unije Ognjen Jovović i izvršni direktor nevladine organizacije Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) Vanja Ćalović. Ona je rekla da je "neće slomiti" i da će nastaviti da se bori za "slobodnu Crnu Goru, dok je živa". Prema rečima Vanje Ćalović, crnogorsku vlast ne ruše protesti građana, nego "njihova nedela", a pomenula je privatizaciju Kombinata aluminijuma u Podgorici, Železare u Nikšiću i drugih fabrika. "Ruši ih njihova pohlepa", kazala je Ćalović i poručila da se učesnici protesta "neće podeliti".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track