(VIDEO) DAČIĆ KOD KANADSKOG MINISTRA ZA DRŽAVLJANSTVO: Olakšati vizni režim za Srbiju
Foto: Youtube Printscreen

Šef srpske diplomatije u Otavi

(VIDEO) DAČIĆ KOD KANADSKOG MINISTRA ZA DRŽAVLJANSTVO: Olakšati vizni režim za Srbiju

Politika -

Srpski šef diplomatije Ivica Dačić zatražio je od kanadskog ministra Džona Mekaluma da se reši problem restriktivne politike viznog režima građanima Srbije.

Dačić je kazao da je kanadskom ministru za izbeglice, imigraciju i državljanstvo u Otavi predočio niz argumenata za poboljšanje viznog režima naročito u vezi restriktivnih mera koje je Kanada primenjivala prema gradjanima Srbije još pre 2000. godine.

"Kanada se još pridržava strogih viznih zahteva i to ne pojedinačno, po nekom spisku, nego taj vizni režim sadrži opšte odrednice nekada primenjivane prema građanima Srbije, a dan-danas se odnose na hiljade i hiljade ljudi", objasnio je srpski ministar.

On je još kazao i da kod građana Srbije postoji neraspoloženje o načinu kako se razgovara sa tražiocima viza, gde se primaju zahtevi i izdaju vize, a veliki broj podnosilaca zahteva za vize biva odbijen. "Rekao sam kanadskom ministru da Srbija ne zaslužuje takav tretman zato što je bolja i razvijenija nego neke države u regionu kojima je Kanada ukinula vize", naglasio je Dačić.

Dačić je dodao da je za sada prerano govoriti da li će i kada kanadske vize biti potpuno ukinute, ali da će naredni meseci i iduća godina biti period daljih ozbiljnih razgovora o olakšavanju viznog režima. U razgovoru sa dopisnikom Bete iz Otave Dačić je takođe najavio da će potpisati memorandum o razumevanju o vazdušnom saobraćaju i otvaranju procesa pregovora srpske i kanadske avio-kompanije.

Šef diplomatije Srbije rekao je da to neće biti samo pitanje za politički dijalog već i za komercijalnu računicu Er Srbije i Er Kanade i da te kompanije treba da nađu najbolje komercijalne varijante za otvaranje direktnih letova iz Beograda, pre svega do Toronta.

"Njihovi predstavnici treba da se dogovore koliko će biti letova, da li se i koliko isplate itd. Nema, međutim, sumnje da bi uspostavljanje direktne avio-veze sa Kanadom bilo značajno za naše građane, a takođe i za zemlju", obrazložio je Dačić dugogodišnje nerešeno pitanje koje datira još od raspada bivše Jugoslavije. Ekonomska saradnja, ne samo u saobraćaju, bila je druga važna tematska celina u razgovorima srpskog ministra i kanadskih domaćina.

"Trgovinska razmena Srbije i Kanade prošle godine iznosila je 42 miliona evra što jezaista malo. Moguće je da je obim i veći jer danas kapital nije nacionalno obojen, teško je utvrditi poreklo kapitala i kojoj zemlji pripada neka kompanija. Ipak znatan broj kanadskih kompanija posluje u Srbiji, a naročito interesovanje pokazuju rudarsko-energetske firme. O tome sam razgovarao sa predstavnicima takvih kompanija, ali i sa zvaničnicima institucije koja pomaže nastup kanadskih firmi na inostranim tržištima", rekao je Dačić.

Dajući pregled svoje četvorodnevne posete Kanadi srpski ministar je ocenio da su razgovori sa kanadskim političarima, uključujući i predsedavajuće oba doma kanadskog parlamenta bili veoma dobri i korisni.

"Impresioniran sam i činjenicom da je srpska zastava bila na jarbolu pred parlamentom u Otavi kao znak pozdrava nama - gostima, a takođe i time što je sednica poslaničkog doma bila na kratko prekinuta da bi me poslanici pozdravili. To jeste simboličan gest, ali ga navodim zato što sa Kanađanima godinama nismo imali bilateralne kontakte i moja poseta je prva poseta jednog ministra spoljnih poslova posle 14 godina, odnosno od 2002. kada je Kanadu posetio Goran Svilanović, rekao je ministar Dačić.

Ivica Dačić i članovi srpske delegacije prisustvovali su u ambasadi u Otavi prijemu koji je priredio ambasador Srbije u Kanadi Mihailo Papazoglu. Prijemu su prisustvovali predstavnici kanadskih političkih i drugih institucija, članovi diplomatskog kora i pripadnici srpske dijaspore u prestonici Kanade.

Nastupile su i članice srpske folklorne grupe "Legende" iz Gatinoa, frankofonog grada u sastavu otavskog regiona, kao i lokalni srpski muzičari-doseljenici.

Tokom posete Kanadi od 12. do 15. novembra ministar Dačić posetio je i Toronto gde je takođe razgovarao i sa iseljenicima iz Srbije koji žive i rade u toj najvećoj kanadskoj metropoli.

(Foto: Youtube printscreen/Ministarstvo spoljnih poslova)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track