GOJKOVIĆ O DEVENPORTU POSLE CIRKUSA U SKUPŠTINI: Naneta šteta državi i parlamentu
Foto: Dragana Udovičić

Posle Odbora za evropske integracije

GOJKOVIĆ O DEVENPORTU POSLE CIRKUSA U SKUPŠTINI: Naneta šteta državi i parlamentu

Politika -

BEOGRAD - Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je danas da je državi i parlamentu naneta velika šteta zbog situacije koja se dogodila na Odboru za evropske integracije, na na kojoj šef delegacije EU Majkl Devenport nije uspeo da predstavi izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije.

Gojković je izrazila očekivanje da će predsednica tog odbora da zakaže novu sednicu kada se steknu uslovi za to, pozivajući poslanike koji jesu ili nisu za članstvo u EU da uvek saslušaju gosta i da se ne ponašaju nedomaćinski, kako se radilo pre neki dan.

Predsednica parlamenta, međutim, smatra da predsednica Odbora Marinika Tepić (LSV) nije dobro procenila uslove za održavanje sednice jer nije obezbedila prevod Izveštaja sa engleskog na srpski jezik, a iz sastava odbora, moglo je, kaže, da se vidi da će to mnogobrojni poslanici tražiti.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

"Mnogobrojne izjave su bile u medijima, kalkulacije, izvrtanje stvari, suština je bila u dozvoljenoj opstrukciji, ali mislim da se preterala svaka mera. A o događajima koji su se dešavali posle te sednice ne bih u javnosi zato što poštujem svoju državu", rekla je Gojković u parlamentu, u delu sednice u kojem poslanici postavljaju pitanja.Lider LDP Čedomir Jovanović pitao je predsednika vlade, ali i predsednicu parlamenta, kada će zvanično skupština i vlada reagovati na ono što se dogodilo na odboru za evropske integracije.

Jovanović je ponovio je da stoji na stanovištu da je trebalo obezbediti predvod izveštaja na srpski jezik i da je ta primedba bila na mestu, ali je, kaže, neverovatno da vlada i skupština ne zauzimaju stav o incidentu.Predsednik LDP takođe smatra da je tim događajima kompromitovan parlament i da bi zbog toga trebalo da se zauzme jasan stav.

"Ne mislim da je Devenport najveća žrtva, već je najveća šteta naneta zemlji", poručio je Jovanović, ali je isto tako ukazao da je "Devenport potreban nama, a ne mi Devenportu"."Kada će se poslati poruka da je svako dobrodošao u parlament pod uslovom da prihvata elementarna pravila parlamenatrnog života", pitao je Jovanović.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Gojković je u odgovoru Jovanoviću ponovila da je naneta šteta parlamentu, navodeći i da je jako ružno što su dešavanja komentarisali oni koji nisu ni prisustvovali odboru, a da se ona uzdržavala iz pristojnosti i želje da smiri stvari. Ona je prokomentarisala i da je "opozicija vodila taj odbor".

Takođe, potvrdila je reči šefa Delegacije EU Majkla Devenporta koji je rekao da je spreman da ponovo dođe u skupštinu kad se steknu uslovi.

"Dobila sam pismo od ambasadora, ali nisam sklona da odmah idem pred kamere da se hvalim, naveo je da će na svaki moj poziv da dođe u parlament, i pohvalio i moje ponašanje i pomoć članova mog kabineta", rekla je Gojković.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Lider SRS Vojislav Šešelj prethodno je pitao Gojkovićevu kako je mogla da dozvoli da ambaador EU Majkl Devenport prisustvuje sednici odbora za evropske integracije."Devenport nije mogao da prisustvuje sednici osim na galeriji da sedi, drugog nacina nije bilo. Zašto je zakazana sednica na kojoj je trebalo da se predstavlja izveštaj na engleskom jeziku", rekao je Šešelj postavljajući pitanja na sednici parlamanta

Situaciju na odboru za evropske integracije komentarisao je u parlamentu i lider Dveri Boško Obradović.On je postavio pitanje premijeru Aleksandru Vučiću da li je Devenport član vlade i po kom osnovu prisustvuje sednicama Vlade Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track