SAŠA JANKOVIĆ: Sastanak sa premijerom više ne bi imao nikakvu svrhu
Foto: Nebojša Mandić

Građani najviše trpe

SAŠA JANKOVIĆ: Sastanak sa premijerom više ne bi imao nikakvu svrhu

Politika -

BEOGRAD - Zaštitnik građana Saša Janković izjavio je danas da se sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem nije sastao godinu dana i da u ovom trenutku ti sastanci ne bi imali neku svrhu.

"Raniji sastanci su bili zamajac boljem funkcionisanju državne uprave, a ne mogu ja svaki pojedinačni problem rešavati sastankom sa premijerom. Nažalost, previše toga kako će administracija raditi zavisi od premijera, a niko na ovom svetu ne može znati sve o svakoj oblasti državne uprave i biti u svakom trenutku na svakom mestu", rekao je Janković u intervjuu agenciji Beta.

Janković je rekao da građani trpe zbog nepostojanja uvažavanja Ustavom uređenog odnosa državnih organa.

Aleksandar Vučić i zaštitnik građana dogovorili su se u maju prošle godine, kako je tada saopšteno iz Vlade, da će imati redovne sastanke svake prve nedelje u mesecu.

Foto: FoNet
Foto: FoNet

Komentarišući poslednji izveštaj Evropske komisije (EK) o napretku Srbije, Janković je rekao da su u tom dokumentu navedeni problemi na koje institucija na čijem je čelu ukazuje godinama unazad.Prema njegovim rečima, ti problemi se odnose na slabosti u vladavini prava, pravnu nesigurnost, ugroženost slobode izražavanja i medija, kao i civilnu kontrolu bezbednosnih službi.U izveštaju EK od Srbije se traži i veće razumevanje za ulogu ombudsmana u kontroli službi bezbednosti i da treba da postupi po preporukama te institucije u vezi sa nelegalnim prikupljanjem podataka Vojnobezbednosne agencije (VBA) o aktivnostima političkih stranaka.

Janković dodaje da je VBA u tom slučaju radila van njene nadležnosti, što je crveno svetlo za uzbunu, ali da to nije jedini primer u kojem je kršila zakon."Da bi mi, kao građani, osećali da nam je lična i nacionalna bezbednost na najvišem nivou, moramo biti sigurni da službe bezbednosti rade u skladu sa zakonom i efikasno i da se sve ekskurzije na stranu nezakonitog oštro sankcionišu. Nakon tog slučaja nije se puno uradilo kako bi se takve situacije izbegle u budućnosti i da se ne dešavaju i dan danas", naveo je Janković.

Foto: Vlada Srbije
Foto: Vlada Srbije

On je dodao da problem VBA nije to što izbegavaju sastanak sa zaštitnikom građana i odbijaju saradnju, već što ne poštuju zakon i odbijaju odgovornost za nelegalno postupanje."Problem je kada čelnici te agencije biraju oko čega će poštovati zakon, a oko čega neće. Onog trenutka kada počnu da biraju koji će dokument da vam daju, a koji ne, od kontrole nema ništa. Na takvo ponašanje mora da se stavi tačka", rekao je Janković.

On je naveo i da je iznenađen što je u izveštaju EK izostavljen slučaj "Savamala" jer su se njime, kako je kazao, na slikovit način građanima mogli ilustrovati problemi vladavine prava, zakonitog rada institucija i odgovornosti za nezakonitosti.

Foto: Kurir TV
Foto: Kurir TV

"Izostavljanje Savamale može kod određenog broja građana da zamagli prave razloge zašto mi težimo evrointegracijama, odnosno neprikosnovenom poštovanju zakona i izgradnji vladavine prava. Čini mi se da je bilo mnogo bolje da je taj primer naveden i da bi građanima bilo jasnije da postoji principijelnost i da u Evropskoj uniji nema kompromisa sa kršenjem vladavine prava", rekao je Janković.

Zaštitnik građana, ipak, veruje da vlast dobro zna koliko je značajno rešavanje Savamale i očekuje da će izvršiti preporuke koje je on dao u vezi tog slučaja."To je i ambasador EU u Srbiji Majkl Devenport naglasio. Uostalom i premijer Aleksandar Vučić je pre tri meseca najavio da će to biti urađeno, ali je rok odavno istekao", rekao je Janković.

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

On je rekao da čini sve da funkciju zaštitnika građana obavlja stručno, ali da Skupština ipak može da zaključi da postoje razlozi da bude smenjen."Svakodnevno imamo situacije da pojedini ministri zamenjuju položaj i smatraju da oni treba da kontrolišu zaštitnika građana, a ne on njih, kako je Ustavom predviđeno. Takođe, državni funkcioneri često govore zaštitnik pod navodnicima, a to nije uvreda za mene, već za naš pravni sistem, integritet cele države i sve građane koji nam se obraćaju", izjavio je Janković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track