VESELO U NEMANJINOJ 11: U Vladi će se ove godine popiti 4.500 flaša žestine!
Foto: Profimedia

VESELO U NEMANJINOJ 11: U Vladi će se ove godine popiti 4.500 flaša žestine!

Politika -

Uprava za zajedničke poslove republičkih organa raspisala je tender za nabavku 1.342 flaše žestokih pića koje bi članovi Vlade i zaposleni u ministarstvima trebalo da ispiju za samo mesec dana.

Naime, zalihe od 3.000 flaša žestine, koje su bile naručene u martu, već su ispijene, pa su morale da se naruče nove, pa će tako za 12 meseci u Nemanjinoj da se isprazni 4.342 flaše.

Sudeći po spisku, ministri i službenici su probirljivi i vole da piju najkvalitetnija pića, što potvrđuje i asortiman od 43 različite vrste alkohola, gde dominiraju skupi strani viskiji i različiti konjaci. Nisu gadljivi ni na jednostavnija pića, poput domaćih rakija, ali i tu imaju nivo jer se na listi nalaze samo najkvalitetnije. Tako ministri vole da popiju šljivu "bojkovčanku", koja je stara 10 godina, ali i rakije egzotičnih naziva, poput "opsesije", "nostalgije", "nirvane".

Iz UZPRO kažu da je ova nabavka za 2016. godinu raspisana jer su popijene sve zalihe od 3.000 flaša koje su bile planirane za ovu godinu.

- Državni službenici i ministri su malo više popili ove godine. Žestoka pića su nestala već u oktobru, pa su morala nova pića da se naručuju. Sva pića su skupa, od kojih neka koštaju isto koliko i jednokratna pomoć za penzionere. U 2016. godini će se na račun poreskih obveznika popiti 4.500 flaša žestokog alkohola, a to je prevelik luksuz za siromašnu zemlju - kaže naš sagovornik.

Dragan Dobrašinović iz NVO Koalicija za nadzor javnih finansija kaže da je to neprimereno trošenje para.

- Sad je jasno zašto predstavnici vlasti ponekad deluju kao da su pijani - zato što to izgleda često i jesu. Ove enormne količine alkohola su krajnje neprimerene za javne ustanove, i to u radno vreme - kaže Dobrašinović.

Iz UZPRO kažu da se domaća i strana žestoka pića nabavljaju za potrebe republičkih organa i organizacija i da su procenjene količine definisane planom nabavke za 2016. godinu.

(Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track