Najnovije vesti

NIKOLIĆ: 25. novembar, dan prisajedinjenja Banata, Bačke i Baranje da bude državni praznik
Foto: Tanjug Jaroslav Pap

Uputiće predlog

NIKOLIĆ: 25. novembar, dan prisajedinjenja Banata, Bačke i Baranje da bude državni praznik

Politika
00:00h

NOVI SAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je večeras u Novom Sadu da će Vladi Srbije uputiti predlog dopune Zakona o državnim praznicima, da bi se za državni praznik proglasio 25. novembar, dan kada je doneta odluka o prisajedinjenu Vojvodine Kraljevini Srbiji 1918. godine

"Uveren sam da će taj predlog naići na nepodeljeno odobravanje. Danas jeste praznik za sve gradjane Srbije, bio je to i poslednjih 98 godina, ali se o njegovom značaju malo govorilo i nedovoljno znalo", ocenio je Nikolić na svečanosti u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.

Akademijom u Novom Sadu je obeležen 25. novembar 1918. godine, dan kada je u zgradi u kojoj se danas nalazi sedište Vojvodjanske skupštine, održana Velika narodna Skupština na kojoj je doneta odluka da se Kraljevini Srbiji prisajedine Banat, Bačka i Baranja.

Foto: Printscreen Tanjug
Foto: Printscreen Tanjug

Nikolić je rekao da su odluke donete tog dana "postale i ostale trajna vrednost na kojoj se gradi poslovično uspešan suživot različitih nacija i kultura u Vojvodini".On je kazao da je Vojvodina, ne samo primerom zajedničkog suživota raznih nacija, već i svojim aktivnostima u međunarodnim organizacijama koje okupljaju evropske regije, "pokretač napretka cele zemlje".

"Severna i južna srpska pokrajina neraskidivo su biće jedinstvene države Srbije. Različite kulture su naše bogatstvo, naša prednost, a zajedništvo vrlina koje su svesni svi koji bi hteli da nas dele", rekao je Nikolić.Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović rekao je da su se na današnji dan 1918. godine "spojili i postali stvarnost vekovni snovi celog naroda i svih velikana severno od Save od Dunava".

Foto: Tanjug Jaroslav Pap
Foto: Tanjug Jaroslav Pap

"Odluka svih 757 poslanika o prisajedinjenu Banata, Bačke i Baranje Kraljevini Srbiji doneta je jednoglasno i neopozivo, a ovenčana je slavom stradalnika i pobednika, nakon veličanstvenih pobeda u Prvom svetskom ratu. Naš Srem je u Rumi istu odluku doneo dan ranije", istakao je Mirović i dodao da je ovaj dan jedan od najznačajnihih u istoriji Vojvodine i cele Srbije.

Mirović je dodao da i dalje svakoga dana moramo da dokazujemo da smo spremni da "odlučno i hrabro ne ustuknemo pred iskušenjima i žrtvama koje svaka borba neizbežno traži", i to u borbi da "svakome ko dolazi posle nas bude bolje"

Foto: Tanjug Jaroslav Pap
Foto: Tanjug Jaroslav Pap

Potpredsednik Pokrajinske vlade Djordje Milićević, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić, položili su ranije danas venac na spomen-ploču na zgradi u kojoj je održana Velika narodna skupština Srba, Bunjevaca i drugih Slovena Banata, Bačke i Baranje.Na spomen ploču učesnicima Velike narodne skupštine vence su položili i predstavnici Saveza udruženja potomaka ratnika Srbije 1912-1920. godine i Bunjevačkog nacionalnog saveta.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...