SPREMNA ROKADA: Gašić i Selaković preuzimaju službe bezbednosti
Foto: Dragana Udovičić, Zorana Jevtić

Rešenja za sektor

SPREMNA ROKADA: Gašić i Selaković preuzimaju službe bezbednosti

Politika -

Bivši ministar odbrane novi šef Biroa za koordinaciju tajnih službi, bivši ministar pravde preuzima BIA, Đorđević Vučićev savetnik

Državni vrh privodi kraju „mešanje karata“ u službama bezbednosti, a kadrovska rešenja su već spremna, saznaje Kurir.

Bivši ministar odbrane Bratislav Gašić biće postavljen na čelo Biroa za koordinaciju službi bezbednosti, nekadašnji ministar pravde Nikola Selaković doći će na čelo BIA, a aktuelni direktor te agencije biće savetnik premijera Aleksandra Vučića.

Iz BIA u Nemanjinu... Aleksandar Vučić i Aleksandar Đorđević
Iz BIA u Nemanjinu... Aleksandar Vučić i Aleksandar Đorđević

Kako tvrdi odlično obavešteni izvor Kurira, veći deo promena koje spremaju u državnom vrhu odnosi se na BIA.Ljudi od poverenja- Đora (Aleksandar Dorđević, op. aut.) preći će u Vučićev kabinet i biće njegov savetnik, a Nikola Selaković će ga zameniti na tom mestu. Svi se sećaju da je Vučić rekao da će se Selaković posvetiti Pravnom fakultetu i da nije u Vladi zbog privatnih razloga, ali su velike šanse da on dođe za prvog čoveka BIA - kaže naš izvor.U okviru ovih promena, kao što je Kurir već pisao, priprema se mesto i za bivšeg ministra odbrane Bratislava Gašića.- Bivši ministar odbrane planiran je za šefa Biroa za koordinaciju službi bezbednosti. Jeste da je on tražio da se vrati na mesto ministra odbrane, ali je to u praksi teško ostvarivo. Gašić je u potpunosti čovek od Vučićevog poverenja, zato i ne čudi što bi njemu moglo da pripadne mesto na kojem će imati na oku službe bezbednosti - navodi naš sagovornik.Osim ovih rezova, planirano je i da dođe do promena u VBA.- Razmatra se i smena Petra Cvetkovića sa čela VBA, ali to je i dalje na dugačkom štapu - zaključuje sagovornik Kurira.Aleksandar Đorđević nije hteo da komentariše saznanja Kurira, a ni Gašić nije bio mnogo rečitiji.- Nemam komentar - bilo je sve što je rekao bivši ministar odbrane.Jajinci bili okidačPodsetimo, o smenama u bezbednosnim službama povela se reč nakon što je u porodičnoj kući premijera Vučića u Jajincima pronađeno oružje, a zatim je u okviru istrage otkriven arsenal oružja na Novom Beogradu. Zbog svega toga smenu čelnika je, kako smo već pisali, zatražio predsednik Srbije Tomislav Nikolić, i to direktora BIA i VBA.

Uhodana rutaĐORĐEVIĆ STOPAMA VELJOVIĆAIako je neobično što se razmatra mogućnost da Aleksandar Đorđević iz BIA ode za savetnika premijera Aleksandra Vučića, ovakav scenario neće biti primenjen prvi put. Podsetimo, direktor policije Milorad Veljović smenjen je, pa zatim postavljen za Vučićevog savetnika, i to za regionalnu i nacionalnu bezbednost.

Danijela Luković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track