RADETA, JOJIĆ I OSTOJIĆ NA POTERNICI: Radikalima preti hapšenje u državama koje priznaju Haški sud
Foto: Profimedia/Fonet

Sa naloga skinuta oznaka tajnosti

RADETA, JOJIĆ I OSTOJIĆ NA POTERNICI: Radikalima preti hapšenje u državama koje priznaju Haški sud

Politika -

BEOGRAD - Raspisivanje međunarodnih poternica, odnosno naloga za hapšenje troje radikala Petra Jojića, Vjerice Radete i Jova Ostojića, koje je naložilo sudsko veće Haškog tribunala, praktično znači da oni sada mogu da budu uhapšeni u svim državama koje priznaju Haški tribunal.

Sudsko veće je izdalo međunarodne naloge za hapšenje radikala 5. oktobra ove godine, pošto Srbija ranije nije postupila po nalogu za njihovo hapšenje i izručenje, ali je tek juče sa tih naloga skinuta oznaka tajnosti.

Advokat Novak Lukić, koji je zastupao više optuženih pred Haškim tribnalom, smatra da bi po međunarodnom nalogu za hapšenje postupile sve države članice Ujedinjenih nacija koje su prihvatile saradnju sa Tribunalom, odnosno koje priznaju taj sud.

To znači da bi na teritoriji tih država pomenuti radikali bili uhapšeni i izručeni Tribunalu u Hagu. Srbija, odnosno sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu zaključio je 18. maja da, prema srpskom Zakonu o saradnji sa Haškim tribunalom, nisu ispunjeni uslovi za predaju i hapšenje radikala.Viši sud je zaključio da je pravna obaveza Srbije da isporučuje samo okrivljenjene za najteže ratne zločine, genocid i zločine protiv čovečnosti, što kod radikala nije slučaj.Haško tužilaštvo je optužilo Radetu, Jojića i Ostojića za nepoštovanje suda, odnosno da su vršili pritisak na dvojicu svedoka tužilaštva da svedoče u korist Vojislava Šešelja, nudeći im protivusluge.

Tribunal je letos od Srbije tražio da pod hitno promeni zakonodavstvo, kako bi bilo u skladu sa međunarodnim obavezama, među kojima je i ispunjenje naloga za hapšenje i izručenje pomenutih radikala.Vojislav Šešelj je u martu prvostepenom presudom Tribunala u Hagu oslobođen svih optužbi za ratne zločine u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini tokom ratnih sukoba i za proterivanje Hrvata iz Vojvodine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track