Dačić: Bez penzija nema ni vlade!
Foto: KURIR

Lider SPS zapretio DS

Dačić: Bez penzija nema ni vlade!

Politika -
Socijalisti neće u vladu ako se ne ispuni njihov ekonomski program i prete početkom pregovora s naprednjacima

BEOGRAD - Preokret.Lider SPS Ivica Dačić zapretio je demokratama da neće ući u vladu s njima ako ne bude prihvaćen njegov ekonomski koncept, koji ne dozvoljava smanjenje plata i penzija, ali i ako se u toj vladi bude govorilo da je Republika Srpska genocidna tvorevina.- Parlamentarna većina trenutno ne postoji. Vlada s DS neće biti formirana skoro. Ja sigurno neću ući u vladu koja će govoriti da je RS genocidna tvorevina - kazao je Dačić posle sastanka s predsednikom RS Miloradom Dodikom.On je čak nagovestio i da bi mogao da ode u suprotan tabor.- Vodimo razgovore s DS, ali ako to ne urodi plodom, razgovaraćemo s drugim političkim opcijama kako se ne bi išlo na nove izbore - rekao je lider SPS.Potpredsednica SPS Slavica Đukić Dejanović objašnjava suštinu problema.- Ukoliko ne prihvate naš ekonomski koncept, nećemo ući u vladu s DS. Ipak, nadam se da je to sve ugovoreno još na prvim zvaničnim razgovorima. Nećemo biti u koaliciji u kojoj ne možemo da ispunimo ono što smo obećali građanima - kazala je Dejanovićeva.Na pitanje da li će socijalisti razgovarati i s naprednjacima, ona je rekla da kontakata s njima već ima.- Razgovara svako sa svakim. Ne isključujem mogućnost razgovora ni sa drugom stranom - kazala je ona.Profesor Fakulteta političkih nauka Zoran Stojiljković smatra da formiranje vlade usporava upravo to što stranke ne mogu da usklade politiku.- Podela resora je manji problem, to je stvar matematike. Odugovlači se i zbog toga što još ne znaju koga da uzmu za trećeg partnera - uzeli bi URS, ali im je tu problem nepouzdani Mlađan Dinkić, a politika LDP nikako ne odgovara PUPS - rekao je on.

Milorad Dodik
Milorad Dodik

Zoran Popov
Zoran Popov

Ekonomski eksperti podržavaju program socijalistaPopov: Dačić je u pravuBEOGRAD - Brine o sirotinji.Koncept koji zagovara lider socijalista Ivica Dačić - da država ulaže u privredu, a ne da smanjuje plate i penzije i povećava PDV - bolji je za državu i građane, smatra ekonomista Zoran Popov. On objašnjava da je neoliberalni kapitalizam doneo samo loše svetu, te da ga Evropa polako napušta.- I naša zemlja bi to morala da uradi. Imamo grupu od 13 zemalja, među kojima su Kina, Indija i Južna Koreja, koje su se veoma brzo razvijale i postale ekonomske sile, a nijedna od njih nije imala neoliberalizam. U Rusiji je on bio za vreme Jeljcina, a tek kad je taj sistem napušten za vreme Putina, ekonomski su naglo ojačali - kaže Popov.(J. V.)

Milorad Dodik: Sprečiću vladu sa Čedom JovanovićemPredsednik RS Milorad Dodik rekao je da će se usprotiviti učešću LDP u novoj vladi.- Ne trebaju nam oni koji govore ružno o RS i to je moja poruka svima drugima. Bez oklevanja ćemo se distancirati od politike takve vlade. Ako Srbiji to treba, neka onda uzme Čedu Jovanovića - kazao je Dodik.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja