SEDNICA O BUDŽETU: Opozicija traži odlaganje zasedanja na dedelju dana, bez TV prenosa
Foto: Nebojša Mandić

SEDNICA O BUDŽETU: Opozicija traži odlaganje zasedanja na dedelju dana, bez TV prenosa

Politika -

BEOGRAD - Sednica Skupštine na kojoj je ključna tačka dnevnog reda predlog budžeta za narednu godinu počela je predlozima za izmene ili dopune dnevnog reda, a opozicija, između ostalog, traži i odlaganje sednice za najmanje nedelju dana, te zamera što nema televizijskog prenosa.

Poslanik SDS Marko Đurišić rekao je da se sednica održava "u mraku", jer nema TV prenosa na šta mu je predsednica parlamenta Maja Gojković odgovorila da je sednica zakazana brzo zbog hitnosti postupka i da je smatrala da je sada trenutak da se raspravlja o budžetu za 2017. godinu.

Predstavnici opozicije su tražili da se na dnevni red uvrste i izmene Zakona o radu, izmene Zakona o porezu na dohodak građana, ali i izmene Zakona o PIO fondu...S druge strane, opozicija je pohvalila što se na dnevnom redu našao zakon na osnovu koga su smanjenje plate i penzije.

Predsednik Dveri Boško Obradović rekao je povodom tog zakona da je u pitanju "istorijski trenutak srpskog parlamentarizma", jer se ispravlja napravda koja je napravljena pre 2,5 godine.

Na dnevni red nije uvršten ni predlog vlade da se raspravlja o zakonu o stanovanju, a poslanici su glasanjem odbacili praktično sve nove predloge.

Tvrdeći da je ove godine rođeno najmanje beba u ovom veku u Srbiji, te da bebi oprema istovremeno u Srbiji košta 50 odsto više nego u zemjlama EU, poslanik SDS Marko Đurišić zamerio je u ime poslaničke grupe SDS što već dve godine nema novog zakona o finansijskog podršci porodicama sa decom.Iako je Radna grupa formirana pre dve godine, naveo je Đurišić, ona je pre godinu dana prakitčno prestala sa aktivnostima, a onda su, kako je rekao, došli izbori, pa vlada, a sada ćemo, primetio je, imati i nove izbore, dok pitanje finansijske podrške porodicama sa decom ostaje i dalje regulisano zakonima od pre šest godina.

Dnevni red tako još nije definitivno utvrđen, a poslanii opozicije i dalje iznose zamerke na izbor ponuđenih tema o kojima danas treba da se raspravlja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track