NEREŠEN SLUČAJ PONOVO DOBIO POLITIČKU POZADINU: Jeremića upleli u ubistvo gardista
Foto: Fonet/AP

Prozivka

NEREŠEN SLUČAJ PONOVO DOBIO POLITIČKU POZADINU: Jeremića upleli u ubistvo gardista

Politika -

Funkcioner SNS Aleksandar Martinović javno tražio da bivši šef diplomatije kaže kakve informacije ima o smrti vojnika Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića

Slučaj ubistva gardista Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića 5. oktobra 2004. u kasarni „Karaš“ u Beogradu ponovo je dobio političku dimenziju, a ovog puta prozvan je Vuk Jeremić, koji slovi za kandidata opozicije za predsednika Srbije.Nakon što je advokat ubijenih gardista Olgica Batić juče podsetila da je bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije Branko Krga rekao da ga je o ubistvu vojnika obavestio Jeremić, tada savetnik predsednika Srbije Borisa Tadića, u priču su se uključili naprednjaci s pitanjem kakve informacije o tom slučaju ima bivši šef srpske diplomatije.

Misteriozna smrt... Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović
Misteriozna smrt... Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović

Saslušanje

Olgica Batić je rekla da je još pre godinu dana tražila da se Jeremić sasluša, a juče je na konferenciji za novinare ponovila da ne zna da li su nadležni to i učinili. Jeremićevo saslušanje je, dodala je, predloženo na osnovu zapisnika o saslušanju Branka Krge, koji je nedvosmisleno rekao da mu je način saopštavanja, kao tadašnjem načelniku Generalštaba, „bio u najmanju ruku prilično čudan“.- On je o svemu što se desilo 5. oktobra 2004. obavešten tako što je u tom momentu bio van zemlje, a na njegov telefon ga je mobilnim telefonom zvao savetnik predsednika Srbije. Načelnika Generalštaba obaveštava neko sa Andrićevog venca, a ne neko iz Vojske, ne Generalštab - rekla je Batićeva, kao i da treba proveriti tačnost Krginih navoda i, ukoliko je tačno, odakle Jeremiću ta informacija.Na pitanje Kurira zašto baš sada podseća na to, Batićeva odgovara:- To deo medija sad pokušava da upakuje u političku priču u susret predsedničkim izborima. Konferencija je bila zbog predstavljanja 3D rekonstrukcije ubistva.Nakon toga, šef poslaničke grupe SNS u Skupštini Srbije Aleksandar Martinović u parlamentu je javno upitao Jeremića da li ima ikakve informacije o smrti dvojice ubijenih gardista 5. oktobra 2004. u kasarni „Karaš“.Martinović proziva- Kakve informacije o smrti dvojice vojnika je imao Vuk Jeremić, bivši ministar inostranih poslova, a sadašnji kandidat za predsednika Srbije, koji je potrošio 60.000 evra za dnevnice - upitao je Martinović.Vuk Jeremić je trenutno u Americi, nismo uspeli s njim da stupimo u kontakt, dok je Branko Krga bio nedostupan. Boris Tadić, lider SDS, nije odgovorio na SMS sa pitanjima.

Nalazi 3D forenzikeVOJNIKE UBILA TREĆA OSOBANova 3D tehnika forenzičke analize pokazala je da su gardisti, koji su pronađeni mrtvi u krugu vojnog objekta u Beogradu, ipak ubijeni, tvrdi direktor Centra za forenzička istraživanja Nenad Šipka.- Kompletna rekonstrukcija urađena je na osnovu zvaničnih dokumenata. Naša konačna varijanta je da je treća osoba ispalila projektile u vojnike - rekao je Šipka.

HronologijaISTRAGA JOŠ NIJE NI POČELA„Slučaj Topčider“ je već 12 godina u predistražnoj fazi.Vojska je posle tragedije zaključila da vojnike Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića nije ubila treća osoba.U pitanju su, kako je navela Vojska, ubistvo i samoubistvo.Porodice gardista angažovale su Vladana Batića, a danas taj slučaj vodi njegova ćerka Olgica Batić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track