Ivanović: Kfor uklanjanjem barikada načinjena politička šteta

Kriza na Kosovu

Ivanović: Kfor uklanjanjem barikada načinjena politička šteta

Politika -
Posle nove akcije, predstavnike Kfora svako od Srba doživljavati sa rezervom što nije dobro, jer je Kfor jedina međunarodna institucija koja je uživala poverenje Albanaca i Srba, rekao je ministar za KiM

BEOGRAD - Državni sekretar Ministarstva za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je danas da je Kfor uklanjanjem barikada na severu Kosova možda u vojnom smislu ostvario uspeh, ali da je u političkom pogledu napravio štetu.

Ivanović je rekao da će sada predstavnike Kfora svako od Srba doživljavati sa rezervom što nije dobro, jer je Kfor jedina međunarodna institucija koja je uživala poverenje Albanaca i Srba.

On je procenio da bi, u slučaju da Kfor, uz Euleks, da snažne garancije da neće dozvoliti bilo kome naoružanom dođe na sever pokrajine i ugrozi Srbe, oni sami uklonili barikade.

"Ovako, ako Kfor može da prođe ko nama garantuje da sutra neće proći specijalne jedinice Albanaca", upitao je Ivanović.

Ivanović je rekao da ne zna kome bi kancelarija kosovske vlade u Kosovskoj Mitrovici bila od pomoći i da se njenim postavljanjem uoči dijaloga o Kosovu "potkopava srpska pozicija".

On je ocenio da otvaranje te kancelarije predstavlja pokušaj da kosovska vlada dokaže da je sever pokrajine pod njenom jurisdikcijom i da bi rezultat mogli biti incidenti.

Ivanović je apelovao na potpredsednika kosovske vlade Slobodana Petrovića da se uzdrži od podrške otvaranju te institucije, dodajući da će u dijalogu biti definisano pitanje severa.

Ivanović je podsetio da je vlada Srbije sada u tehničkom mandatu, a da će veće odluke biti prepuštene budućoj vladi i izrazio nadu da će ona uskoro biti formirana.

Državni sekretar je kazao i da lično ne očekuje da će predsednik Srbije Tomislav Nikolić u budućim razgovorima u Briselu sa čelnicima EU "napraviti bilo šta što bi njih zabrinulo", jer EU od njega očekuje pre svega da bude posvećen dijalogu, a zatim da traži politička rešenja za Kosovo i vodi politiku usmerenu ka Evropi i EU.

Ivanović smatra da postoji sada širi front na srpskoj političkoj sceni kad je reč o Kosovu. Sada je, smatra on, i SNS uključena u konsenzus o rešavanju pitanja Kosova, a Srbi na severu spremni su da po svaku cenu ostanu na KiM i ne dozvole da budu proterani.

On je rekao da se veze sa Republikom Srpskom, gde živi značajan broj Srba moraju održavati, dok, sa druge strane, predsednik RS Milorad Dodik može da ne voli Čedomira Jovanovića, zbog izjava lidera LDP-a, ali "nema pravo da insistira kako će se formirati srpska vlada".

Ivanović očekuje da će i u budućoj vladi ostati Ministarstvo za Kosovo i Metohiju."Kosovo je bar nominalno, bar po izjavama, najvažnija otvorena politička tema i ona kao takva zaslužuje da ima ministarstvo", rekao je Ivanović i istakao da je noć na severu Kosova protekla bez incidenata.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track