Najnovije vesti

RUSKI AMBASADOR ČEPURIN TVRDI: Hrvatska prenosi Ukrajini svoja iskustva iz Bljeska i Oluje!
Foto: Aleksandar Jovanovic

RUSKI AMBASADOR ČEPURIN TVRDI: Hrvatska prenosi Ukrajini svoja iskustva iz Bljeska i Oluje!

Politika
00:00h

Ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Čepurin izjavio je da posetu Sergeja Lavrova Beogradu treba gledati u pozitivnom tonu.

Kako kaže, ona je usaglašena sa redovnim sastankom Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju (BSEC).Čepurin je podsetio da je u Sočiju Rusija predala Srbiji predsedavanje ovom organizacijom i dodao da se i ovoga puta Lavrov potrudio da svoju posetu usaglasi sa sastankom ministara spoljnih poslova 13. decembra u Beogradu.

"Normalno je što se sastaju naši ministri spoljnih poslova zato što su Srbija i Rusija bliske zemlje, a to odgovara i osnovnim dokumentima na kojima se zasniva politika naših odnosa. Nema nikakvih zadnjih misli, naloga", rekao je Čepurin za Sputnjik.

U vezi sa medijskim spekulacijama o razlozima posete Lavrova, Čepurin je naveo da "te price imaju veze s tim što je ministar istaknuta ličnost, ne samo ruskog rukovodstva nego i na medunarodnoj sceni jedan od globalnih aktera, a ima i dobru reputaciju kad je reč o ljudskim i profesionalnim kvalitetima".

"On aktivno učestvuje u procesima svetskih dimenzija. U tom svetlu ova poseta je posebno važna i posebno interesantna, a mislim da je treba sagledavati u pozitivnom kontekstu", rekao je Čepurin.

Upitan o tome što je ranije izjavio da će regionalna pitanja takođe biti tema razgovora Lavrova sa srpskim rukovodstvom, uz pitanje kako vidi situaciju u regionu i šta Rusiju brine, Čepurin je kazao da "kada je reč o regionu, ovde veoma važno čuti srpsku stranu i njen odnos".

"To što vlasti Zagreba pokušavaju da kijevskoj vlasti prenesu svoja iskustva iz 1995. godine - operacije Bljesak i Oluja, pokazuje da njih vezuju očigledno i iste istorijske navike. Srbi odlično znaju te 'sjajne rezultate'", naveo je ruski ambasador i dodao da je "neophodno da u regionu postoji stabilnost koja će se zasnivati i na poštovanju legitimnih interesa Beograda".

Na pitanje "šta NATO može tako specijalno da donese stabilnosti regiona", a vezano za proces prijema Crne Gore u Alijansu, Čepurin je kratko odgovorio: "Ništa".

(Tanjug/Sputnjik)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...