Joksimović: S Lavrovom o ruskom centru u Nišu, Kosovu, izborima...
Foto: FoNet

Direktorka Centra za spoljnu politiku

Joksimović: S Lavrovom o ruskom centru u Nišu, Kosovu, izborima...

Politika -

BEOGRAD - Direktorka Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović ocenila je da je u ovom trenutku teško reći koje će konkretno biti teme današnjih razgovora zvaničnika Srbije i ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova, ali smatra da će to biti Kosovo, ruski centar u Nišu, bezbednost u regionu i predstojeći izbori u Srbiji.

"Između Srbije i Rusije postoje konstantno prisutne teme, jedna od njih je stav Rusije u vezi sa Kosovom, odnosno za činjenicu da Rusija nije priznala Kosovo i da ne namerava da ga prizna, i tu poziciju brani i pred UN", rekla je Joksimovićeva.

Podsećajući da Lavrov dolazi na zasedanje Saveta ministara Crnomorske ekonomske organizacije Joksimović je rekla da je potencijalna tema ruski humanitarni centar u Nišu, što je direktno vezano za nekoliko puta odlaganu posetu premijera Rusije Dimitrija Medvedeva.

"Treća tema, sasvim sigurno značajna za obe strane, je pitanje vojne neutralnosti Srbije, koja je za Rusiju od veoma velikog značaja. Naravno, kada govorimo o regionu, čini se da će odredjene vrste različitih nestabilnosti u regionu sasvim sigurno biti jedna od tema - rezultati izbora u Makedoniji, Crnoj Gori", dodala je Joksimović. Po njenim rečima, "jedna od tema u četiri oka" biće predsednički, a verovatno i poslanički izbori u Srbiji i u tom kontekstu Lavrov će preneti Srbiji odredjene političke poruke Rusije.

Joksimović je dodala da veruje da će Srbija u pregovorima sa EU otvoriti tri poglavlja - pet, 25 i 26."Dobro je što se otvaraju tri poglavlja. Poglavlja 25 i 26 spadaju u korpus poglavlja jednostavnijih za pregovore, brzo se otvore, a brzo i zatvore. Ona daju nadu da nije sve tako kompleksno", ocenila je Joksimovićeva.Po njenim rečima, bez obzira na krizu u EU, Zapadnom Balakanu su otvorena evropska vrata.Joksimović je dodala da pregovori Beograda i Prištine moraju da teku parlalelno sa otvaranjem poglavlja.

(Beta/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track