MINISTAR SPOLJNIH POSLOVA HRVATSKE: Ne treba dramatizovati situaciju oko hrvatskih primedbi
Foto: Reuters 19 Okt 2016

Tvrdi da stav Zagreba nije iznenađenje

MINISTAR SPOLJNIH POSLOVA HRVATSKE: Ne treba dramatizovati situaciju oko hrvatskih primedbi

Politika -

BRISEL - Ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Davor Ivo Štir izjavio je danas da ne treba "dramatizovati situaciju" oko hrvatskih primedbi koje se odnose na otvaranje spornog poglavlja 26 o obrazovanju i kulturi u pregovorima Srbije s EU.

"Ne treba uopšte dramatizovati situaciju. Normalno je da se u radu radnih grupa traže dodatne informacije", rekao je Štir novinarima u Briselu i dodao da se i druge države u pregovorima s tim suočavaju.On je rekao da je Hrvatska medju državama koje su tražile dodatna pojašnjenja Evropske komisije kada je reč o poglavlju 26, ali nije želeo da kaže koje još države imaju primedbe objasnivši da može da govori samo o zemlji koju predstavlja.Štir je dodao da Hrvatska očekuje da će od Komisije, koja pregovara u ime država članica, dobiti dodatna pojašnjenja.

Foto Printscreen YouTube/TV1
Foto Printscreen YouTube/TV1

"Optimisti smo da ćemo moći uočiti napredak i da ćemo biti u poziciji dići tu rezervu možda već početkom iduće godine", rekao je hrvatski ministar.

On je rekao da je obrazovanje nacionalnih manjina važno pitanje koje se nalazi u okviru pregovora.Upitan o oštrim reakcijama srpskih zvaničnika zbog hrvatske blokade, ali i na činjenicu da se samo govori o Hrvatskoj iako su i neke druge zemlje imale primedbe, Štir je odgovorio da je interes Hrvatske da pošalje jasnu poruku da želi da sve zemlje jugoistočne Evrope naprave potrebne reforme i da postanu članice EU.

"Ispunjavanje kriterijuma je važan deo ovog procesa. Hrvatska je spremna da pomogne oko ispunjavanja kriterijuma", rekao je hrvatski ministar.

Foto: Kurir
Foto: Kurir

On je rekao da stav Hrvatske nije "nikakvo iznenadjenje" i da je evropski poverenik prošle sedmice bio u Beogradu.Upitan da li je onda reč o "predstavi" premijera Srbije Aleksandra Vučića koji je napustio Brisel zbog hrvatske blokade, Štir je odgovorio da će se medjuvladina konferencija održati i da nije uobičajeno da predsednici vlada budu na tim konferencijama, iako to mogu ako žele.

"Naglasio bih da proces pregovora ide dalje. Danas ćemo imati dva poglavlja za Srbiju, dva za Crnu Goru, zemlje idu dalje u svojim pregovorima", rekao je Štir.

Na pitanje novinara kako tumači oštru retoriku iz Beograda kada je reč o Hrvatskoj, on je odgovorio da je hrvatska "intencija da ima retoriku koja smiruje, smanjuje tenzije, ali traži ispunjavanje kriterijuma".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track