NIKOLIĆ: Da je Srbija htela, mogla je da spreči ulazak Hrvatske u EU
Foto: Beta

Poziva na razgovor

NIKOLIĆ: Da je Srbija htela, mogla je da spreči ulazak Hrvatske u EU

Politika -

BEOGRAD - Predsednik Tomislav Nikolić izjavio je da prepreke na evropskom putu Srbije neće promeniti zvaničan kurs zemlje, ali i dodao da joj je potreban oslonac Rusije.

Nikolić je u razgovoru s ministrom spoljnih poslova Moldavije Andrejem Galburom rekao da rekao da nije iznenađen odlukom Hrvatske da blokira otvaranje poglavlja 26 u pregovorima Srbije i EU i dodao da je Srbija mogla da spreči ulazak Hrvatske u EU, ali da to nije htela u želji da gradi dobrosusedske odnose, saopštio je kabinet predsednika.

"Mi smo imali mnogo razloga i mogli smo da sprečimo ulazak te zemlje u EU, ali to nismo učini, u želji da ostvarimo dobrosusedske odnose i da pokažemo dobru volju. Međutim, svi naši pokušaji da izgladimo odnose, stvaraju sve veći otpor sa njihove strane", rekao je Nikolić.

Foto: FoNet
Foto: FoNet

Nikolić je rekao da sprovođenje reformi i usaglašavanje s evropskim standardima dugo traju i da građani s pravom očekuju neki napredak.

On je rekao da Srbija ceni evropske vrednosti, ali da joj je potreban i oslonac Rusije i istakao izvanrednu saradnju sa Kinom, azijskim, afričkim zemljama i čitavom Južnom Amerikom.

Nikolić je ranije danas poručio da Srbija ne prihvata rečnik ucena, podmetanja noge, nametanja najopasnijih ideologija iz prošlosti, uključujući, nažalost, fašizam i nacizam.

Nikolić: Mi pružamo ruku Hrvatskoj, pozivamo na razgovor

Odgovorno tvrdim da su zakoni koji tretiraju nacionalne manjine u Srbiji daleko iznad zakona zemalja članica Evropske unije, izjavio je predsednik Srbije Tomislav Nikolić i poručio da Srbija ne prihvata rečnik ucena, podmetanja noge, nametanja najopasnijih ideologija iz prošlosti, uključujući, nažalost, fašizam i nacizam."Očekivali smo podršku i odobravanje svih zemalja članica EU, makar za one zahteve koji su bili jednaki za sve, kad već ne možemo očekivati za one koji stoje samo pred Srbijom i koji nisu bili deo kroz koji su prolazili ostali kandidati, danas članovi EU”, poručio je Nikolić na zasedanju ministarskog saveta Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju.

foto: Fonet / Antonio Ahel
foto: Fonet / Antonio Ahel

Zakonima je, dodaje Nikolić, regulisano i pitanje koje se tiče i kulture i obrazovanja pripadnika nacionalnih manjina.

“Nema sumnji da će Srbija, u saradnji sa Savetom svake nacionalne manjine, posvećeno i stručno rešavati pitanje nastave na maternjem jeziku, udžbenika, nastavnika, specifičnih sadržaja”, istakao je predsednik Srbije.

Najzad, dodao je on, bilateralna pitanja, sama sintagma kaže, su bilateralna i tako ih valja rešavati, uvek u dobroj volji i nameri.

Nikolić je rekao da je Srbija jasno zacrtala svoj evropski put i ulaže napore da odgovori svim zahtevima koje valja ispuniti na tom putu.

“Ne odgovaramo na provokacije, pokušavamo da ne srušimo tek izgrađene mostove, ali poručujemo svima da to nije znak naše slabosti. Najlakše je posvađati se, ništa nije teže nego doći do pomirenja i sačuvati ga”, ocenio je Nikolić.

Foto: FoNet
Foto: FoNet

Mnoge države učestvuju u promociji takozvane nezavisne države Kosovo. Tamo gde nema uspeha prelazi se na ton pritiska kako bi što više država priznalo da je teritorija koja je oteta Srbiji danas država. Nije država i nikada to neće biti, poručio je Nikolić.

U nama susednoj Hrvatskoj, dodao je on, kao da se nadmeću ko će više da naškodi Srbiji ili da je uvredi.

“Veličaju se simboli pod kojima su u Hitlerovoj tvorevini, NDH, ubijani Srbi, Romi i Jevreji. Predsednica Hrvatske se izvinjava roditeljima što je, ne znajući šta radi, u paketićima poklonila deci jednu malu čokoladu proizvedenu u Srbiji, fukcioner ministarstva obrazovanja loše rezultate učenika u međunarodnoj konkurenciji tumači time što su testirana i deca ometena u razvoju i pripadnici nacionalnih manjina”, rekao je je Nikolić.

Vrhunac, Hrvatska ometa put Srbije ka EU zbog nerešenih bilateralnih problema. Tako se ne sarađuje, tako se ne gradi, već razgrađuje. A, mi danas pružamo ruku Hrvatskoj i pozivamo da u interesu naše dece razgovaramo, sarađujemo, izgrađujemo društvo bez granica, rasnih i verskih sukoba, naglasio je Nikolić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track