ĐUKANOVIĆ U BEOGRADU: Crna Gora protiv blokiranja evropskog puta
Foto: Stefan Jokić

Skup o budućnosti EU

ĐUKANOVIĆ U BEOGRADU: Crna Gora protiv blokiranja evropskog puta

Politika -

Bivši premijer Crne Gore Milo Đukanović izjavio je danas u Beogradu da se protivi blokiranju zemalja koje žele da postanu članice Evropske unije i da veruje da izmedju integracije i stabilnosti na Zapadnom Balkanu stoji znak jednakosti.

"Jasno vam je da je Crna Gora protiv bilo kakve blokade kada je u pitanju strateški interes zemalja regiona, a to je napredak ka zajedničkim evropskim ciljevima", rekao je Đukanović i dodao da veruje da će problem u vezi s protivljenjem Hrvatske otvaranju poglavlja 26 u pregovorima Srbije i EU biti prevazidjen.

Foto: Stefan Jokić
Foto: Stefan Jokić

Na skupu o budućnosti EU i zapadnom Balkanu koji je organizovao Centar za demokratiju i pomirenje u jugoistočnoj Evropi Đukanović je rekao da kao najveće probleme regiona vidi ekonomsku zaostalost i nestabilnost.

STJEPAN MESIĆ U BEOGRADU: Hrvatska blokada poglavlja 26 biće rešena

"Svi problemi koje vidimo na površini su posledica tragičnog viševekovnog ekonomskog zaostajanja svih zemalja regiona i mi ne možemo probleme rešiti ako ne otkrijemo tu dimeneziju našeg današnjeg stanja", rekao je Đukanović.

Foto: Stefan Jokić
Foto: Stefan Jokić

Prema njegovoj oceni, nije dovoljno uradjeno u prethodnom periodu na rešavanju tog problema, a ni EU nije to sagledavala u potrebnoj meri.

NIKOLIĆ: Da je Srbija htela, mogla je da spreči ulazak Hrvatske u EU

Izvesna promena evropske politike prema zemljama Zapadnog Balkana napravljena je kroz Berlinski proces, rekao je Đukanović i dodao da, ipak, zbog problema s kojima se suočava sama Unija preti opasnost da politika proširenja na zemlje Zapadnog Balkana padne u drugi plan.

Foto: Stefan Jokić
Foto: Stefan Jokić

Đukanović je takođe rekao da bez rešavanja problema nestabilnosti na Zapadnom Balkanu zemlje neće moći ozbiljnije da se posvete rešavanju pitanja ekonomske zaostalosti.

KURIR TV VUČIĆ U OBRAĆANJU GRAĐANIMA SRBIJE: Nove Oluje i novog Bljeska više nikada neće biti

"Naše uverenje je da je integracija drugo ime za stabilnost. Zbog toga idemo snažno putem integracije u NATO i EU", rekao je Đukanović.

DAČIĆ O BLOKADI POGLAVLJA: Radili smo do duboko u noć, ovo više nećemo tolerisati

Dodao je i da Crna Gora razume da neke zemlje imaju izvesnu rezervu kada su u pitanju NATO integracije i da je dobro da se prema toj rezervi, počev od NATO, ima razumevanja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track