BORIS TADIĆ: U obračunu sa opozicijom vlast koristi Gebelsove metode
Foto: Beta Emil Vas

Fizičko nasilje pitanje vremena

BORIS TADIĆ: U obračunu sa opozicijom vlast koristi Gebelsove metode

Politika -

BEOGRAD - Predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić izjavio je da vlast u Srbiji koristi nacističke Gebelsove metode u obračunu sa političkim oponenetima, te da je pitanje vremena kada će početi da primenjuje i fizičko nasilje.

On je kazao da zato smatra da opozicione starnke još ne bi trebalo da izlaze sa kandidatima za predsedničke izbore, kako mesecima ne bi bili izloženi blaćenju i aferama koje smišljaju "medijski eksperti iz Vučićevog štaba", poput one u koju su uvukli i njega konstrukcijama o njegovoj ulozi u stradanju gardista na Topčideru.

"Takozvani medijski eksperti iz Vučićevog štaba konstruisali su tu aferu. Oni su napravili scenario, pa se jedan dan ide sa nekom objavom, onda odmah sledi pres advokata koji je partner vlasti, pa prijem kod Vučića i formiranje nove komsije... A cilj svega toga je da se oblati politički protivnik i namaže blatom svako iz opozicije. To je gebelsovski manir, to je Gebels smislio u politici. A kad primenjujete jedan metod iz nacističkog vremena, samo je pitanje kad ćete početi da primenujete i druge metode, odnosno fizičko nasilje", istakao je Tadić u emisiji Pravi ugao RTV-a

Foto: Beta Miloš Miškov
Foto: Beta Miloš Miškov

On je kazao da u slučaju ubistva gardista Tužilaštvu ne bi moga da iznese bilo kakva fundamentalna saznanja, ali bi mogao da ukaže na stanje u Srbiji i "veoma opasnu atmosferu za život građana, jer se prave montirani procesi protiv ljudi koji su politički oponenti vlasti".

"A montirani procesi su karakteristika autokratoskog sistema. Pa ja sam tražio obnavljanje postupka o stradanju gardista nakon što je zvanična istraga utvrdila da je tu bila reč o ubistvu i samoubistvu. Problem je u tome što je mesto zločina bilo odmah poremećeno, što je onemogućilo normalnu istragu i to je bio problem tadašnje vojske. U svakom slučaju, nezavisna komsija je utvrdila da su gardisti ubijeni, a zašto nakon toga nije bilo efikasne istrage, ne znam. Nisam bio ni tužilac ni sudija. Aktuelna vlast je već pet godina na vlasti, a ništa nisu uradili i nemaju pravo da nikom ništa spočitavaju u tom pogledu", kazao je on.

Foto: Beta Miloš Miškov
Foto: Beta Miloš Miškov

Dodao je da je o ovom slučaju, dok je bio šef države, razgovarao sa šefom nezavisne komisije Božom Prelevićem, te da je na osnovu njegovih argumenata i sam zaključio da je došlo do ubistva vojnika. Mađutim, kako je naveo, nije bilo dokaza koji bi potkrepili priče da je Ratko Mladić u tom periodu skrivan na Topčideru i da su gardisti bili žrtvovani zbog toga.

Prema njegovim rečima, uplitanje i saslušanje Vuka Jeremića takođe je deo scenrija vlasti da oblati opoziciju. On je naveo da je Jeremić bio uključen u telefonsku komunikaciju tim povodom, pošto je tadašnji načelnik Generalštaba Branko Krga bi u inostarnstvu, pa je zatražena pomoć da bi se s njim stupilo u kontakt.

Foto: Dragana Udovičić
Foto: Dragana Udovičić

"Ali, vidim da ovde vlast trenutno ne zanima šta je tu istina, već samo žele da naprave mnogo magle oko svega, a krajnje nemoralno u svemu tome jeste što u tome koriste roditelje koji jedino žele da saznaju šta se desilo njihovoj deci", rekao je Tadić, dodavši da bi jedino to mogao da kaže i Tužilaštvu ukoliko bi bio pozvan na saslušanje o ovom tragičnom događaju, a što se u medijima najavljuje.

On je zapitao i zbog čega Tužilaštvo nije pozvalo na saslušanje premijera Aleksandra Vučića za slučaj Savamala, s obzirom da je on javno rekao da zna ko stoji iza tog kriminalnog akta.

Tadić je istakao da je zbog takvih metoda delovanja vlasti protiv opozicije i apelovao na druge opozicione stranke da još ne izlaze sa imenima potencijalnih predsedničkih kandidata.

Foto: FoNet Zoran Mra
Foto: FoNet Zoran Mra

"Da mi imamo normalne političke okolnosti, zašto ne bismo već sad razgovarali o kandidatima, ali mi ne živimo u uobičajenim normalnim okolnostima, jer se ovde primenjuju najgori modeli napada na političke protivnike. I ako se sad izađe sa kandidatom, on će mesecima biti izložen takvim napadima i na izbore će izaći oštećen", naveo je on.

Lider SDS-a smatra i da je neophodan dogovor opozicije o zajedničkom kandidatu na predsedničkim izborima, jer je, smatra, Vučićev interes da opozicija ima što više kandidata kako bi se podelilo to biračko telo, a on imao manje brige za svog kandidata.

U tom slučaju, prema njegovim rečima, vrlo je moguće da u drugi krug ulaze Tomislav Nikolić i Vojislav Šešelj, kojeg takođe smatra Vučićevim kandidatom, a što bi bila "najveća kulturološka i politička sramota za Srbiju, od koje ne bismo mogli da se operemo godinama".

Foto: Beta Emil Vas
Foto: Beta Emil Vas

"Zato svi moraju da učine napor i da se pronađe zajednički kandidat opozicije koji bi se suprotstavio Vučićevom kandidatu, jer bi pobeda na predsedničkim izborima značila kraj aktuelne vlasti", istakao je.

Dodao je da u tom pogledu misli na dogovor građanske demokratske opozicije koja neće da koketira sa rizičnim političkim procesima, te da tu vidi njegovu SDS i "stranke nastale iz DS-a, možda i Dosta je bilo, stranku Dušana Petrovića, ali ne i Čedomira Jovanovića koji očigledno želi da postane deo Vučićeve vladajuće koalicije". Smatar da je u te dogovore moguće ukjlučiti i bivšu predsednicu DSS Sandu Rašković Ivić i poslanika Đorđa Vukadinovića, a li i mnoge druge ljude van stranaka.

Na pitanje koliko je takav dogovor realan, on je kazao da je alternativa mnogo gora, a to je "Toma i Šešelj u drugom krugu".

Foto: Beta Miloš Miškov
Foto: Beta Miloš Miškov

Odbacio je navode da je sam učestvovao u formiranju SNS-a, rekavši da to nije uradio, ali da nije ni uništio tu stranku kad je formirana, jer nije bio autokrata i nije oduzeo pravo Tomislavu Nikoliću koji je bio nosilac liste da bude u parlamentu.

Tadić nije želeo da se izjašnjava o mogućoj podršci Saši Jankoviću ili Vuku Jeremiću na predsedničkim izborima, navodeći da opozicija "treba da stane iza kandidata koji može da pobedi Vuičićevog kandidata".

"Ja neću sad da govorim o kandidatu. To bi bilo naivno, jer bih time radio u korsit Vučića. Saša Janković je već nacrtan kao neprijatelj naroda i države i tako ga je nacrtao sam Vučić, što je nečuveno i van svakog evropskog principa, ali Evropa i na to ćuti. Odakle premijeru to pravo? To rade samo apsolutistički vladari. Zato ne treba crtati kandidata do trenutka dok se opozicija ne dogovori", ocenio je on.

Foto: FoNet Filip Stevanović
Foto: FoNet Filip Stevanović

Dodao je i da, uprkos koncepcijskom razlazu u prošlosti, nema problem da sarađuje sa Jeremićem, ali da trenutno ne može da se izjašnjava ni o njegovoj eventualnoj kandidaturi.

Tadić smatra i da bi eventualna Vučićeva kandidatura na predsedničkim izborima mobilisala i ljude koji nisu za njega na izlazak na izbore, jer bi time porasle šanse da se pobedi "centralni element njegove politike".

"Zato Vučić sad ima problem, jer Nikolić ne može da dobaci do pobede bez njegove podrške, a ako bi se sam kandidovao morao bi da napusti mesto premijera a potencijalno i mesto šefa stranke. Ukoliko podrži Nikolića, ima problem, pa zato najavljuje parlamentarne izbore da bi učvrstio svoju vlast, a time opet tera opoziciju na udruživanje i antagonizuje se biračko telo", naveo je on.

Foto: FoNet Zoran Mra
Foto: FoNet Zoran Mra

Tadić smatra da građanska opozicija biračima treba da ponudi politiku razvoja i viskotehnološke investicije, jer je to "glavni deficit Vučićeve politike koja se zasniva na malim investicijama koje uključuju nekvalifikovanu radnu snagu".

Kaže da nema dilemu "EU ili Rusija", jer je za evropski put, ali je i protiv uvođenja sankcija Rusiji, kao i da ne bi potpisao "ovakav Briselski sporazum u kojem su dali sve a nisu dobili ništa".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track