RASPAKIVANJE HOBOTNICE ZLA! BIVŠI DIREKTOR BIA TVRDI: Nebojša Čović bio iza POBUNE JSO!
Foto: Damir Dervišagić, Profimedia

Protest jedinice iz Kule

RASPAKIVANJE HOBOTNICE ZLA! BIVŠI DIREKTOR BIA TVRDI: Nebojša Čović bio iza POBUNE JSO!

Politika -

Nekadašnji šef SDB svedočio na sudu da je bivši potpredsednik vlade komadantu Žandarmerije Goranu Radosavljeviću Guriju diktirao pismo podrške „beretkama“

Nebojša Čović (saradnik „zemunaca“ zvani Ćoki) pružao je podršku pobuni Jedinice za specijalne operacije u novembru 2001, što je, ocenjuju savremenici, i bio uvod u atentat na premijera Zorana Đinđića. Da je Čović (saradnik „zemunaca“ zvani Ćoki) pružao podršku jedinici čiji su neki od pripadnika kasnije i uhapšeni za ubistvo Đinđića, otkrio je Goran Petrović, nekadašnji načelnik Službe državne bezbednosti, pred Specijalnim sudom 2005. u procesu za ubistvo premijera.Objašnjavajući šta je mislio pod tim da su neki lideri DOS tajno pružili podršku pobuni „crvenih beretki“, Goran Petrović je rekao:- Prilikom jednog mog susreta sa Sretenom Lukićem, tokom pobune, došao je i Goran Radosavljević Guri, komandant Žandarmerije. Doneo je neki papir, a kad smo ga pročitali, Lukić i ja smo ostali zaprepašćeni. To je bilo pismo podrške pripadnicima JSO od Žandarmerije. Guri je rekao da su mu to saopštenje izdiktirali Dragoljub Mićunović i Nebojša Čović (saradnik „zemunaca“ zvani Ćoki).

O povezanosti Čovića (saradnika „zemunaca“ zvanog Ćoki) i JSO u tom prelomnom trenutku govorio je i Čedomir Jovanović, lider LDP, na suđenju u predmetu pobuna JSO 2013. godine.Jovanović je kazao da je napravljen spisak ljudi iz Žandarmerije koji su podržali JSO, ali da su Nebojša Čović (saradnik „zemunaca“ zvani Ćoki) i Dragoljub Mićunović zabranili da se taj spisak pojavi u javnosti.Dragoljub Mićunović je poručio da Petrović „laže“, te da je to jedini njegov komentar i prekinuo vezu, dok je Čović (saradnik „zemunaca“ zvani Ćoki) preko SMS poručio da su sve to neistine, zbog kojih ćemo se sresti na sudu.- To je još jedna od vaših laži koje plasirate u javnost već nekoliko dana. Sve to ćemo razjasniti na sudu - poručio je Čović (saradnik „zemunaca“ zvani Ćoki).Na isto to pitanje, on je, nekoliko godina ranije, doduše besno, odgovorio voditelju B92.- To što ste sada pročitali (šta je rekao Goran Petrović) demantovao je i Goran Radosavljević zvani Guri i Dragoljub Mićunović. Ja se uopšte nisam upuštao u demant, jer mi je odavno jasno šta gospodin Petrović i kako gospodin Petrović radi i šta je radio u Službi državne bezbednosti - poručio je tada Čović (saradnik „zemunaca“ zvani Ćoki).

Naoružani do zubaHAMERI I DUGE CEVI KOD SAVA CENTRAJedinica za specijalne operacije 2001. otkazala je poslušnost nadređenim u MUP. Povukla je sve pripadnike jedinice u kasarnu u Kuli, isključila sve telefonske veze kasarne sa starešinama i spoljnim svetom i oduzela pripadnicima Jedinice mobilne telefone.Povukli su svoje pripadnike iz obezbeđenja zaštićenih ličnosti i pod punim naoružanjem, sa 24 borbena vozila, hamera, zaposeli deo auto-puta kod Sava centra u Beogradu. Oni su, uz pretnju upotrebe sile, ispostavili zahtev da Skupština donese zakon o saradnji s Tribunalom, zahtev da se smeni tadašnji ministar unutrašnjih poslova Dušan Mihajlović, kao i načelnik SDB Goran Petrović i njegov zamenik Zoran Mijatović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track