MEHO OMEROVIĆ: Srbija je ispunila sve, sem ako traže dlaku u jajetu
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Ne stoje optužbe da nismo ispoštovali odredbe o udžbenicima

MEHO OMEROVIĆ: Srbija je ispunila sve, sem ako traže dlaku u jajetu

Politika -

BEOGRAD - Srbija zaista radi sve što je u interesu njenih građana, a posebno onih koji pripadaju nacionalnim manjinama, a optužbe da nije ispoštovala odredbe o udžbenicima na hrvatskom jeziku jednostavno ne stoje, tvrdi Meho Omerović, predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava.

Ali, kako primećuje, "ako hoćete stalno da tražite dlaku u jajetu, onda ćete uvek nešto i naći".

Kaže da optužbe da Srbija nije ispoštovala odredbe o udžbenicima na hrvatskom jeziku ne stoje, a optužbe da ne poštuje međudržavni sporazum, koji je postigla još državna zajednica SCG 2004. godine o političkoj zastupljenosti, naprosto nije moguće prihvatiti, jer su, kako tvrdi, "fizički neostvarive".

On navodi da Srbija zaista radi sve što je u interesu njenih građana, te najavljuje izmene Zakona o pravima nacionalnih manjina krajem godine ili početkom naredne, a na osnovu kojih će manjinama biti omogućena još veća prava.

Navodi, naime, da su juče na Nacionalnom konventu razgovarali o izmenama Zakona o pravima nacionalnih manjina, te da će se te izmene naći u skupšinskoj proceduri krajem godine ili početkon naredne.

"To će dati dodatna prava predstavnicima nacionalnih manjina. To radimo zbog sebe, građana, posebno predstavnika nacionalnih manjina, ne vodeći računa da jedne tetošimo kao bolje ili više drage nacionalne manjine. Pa će u tom smislu i predstavnici hrvatske nacionalna zajednice moći da uživaju više prava kao i svi ostali i to je nešto na čemu ćemo istrajati i to je naša obaveza", poručio je Omerović.

Upitan da komentariše zahteve koji dolaze iz Hrvatske, a tiču se većeg učešća Hrvata na svim nivoima vlasti u Srbiji, odnosno zastupljenosti u svim skupštinama, Omerović kaže da se u tome mora poći od zakona koji važe u obe zemlje.

A tu, kaže, stvari stoje tako da Srbija ima svoj zakon, kao što ga ima i Hrvatska, da u Hrvatskoj zvanično živi oko 190.000 Srba, što je 4,5 odsto građana te države, dok u Srbiji živi oko 59.000 Hrvata, što čini 0,8 odsto stanovnika Srbije...

U Hrvatskoj, dodaje, Zakon o izboru zastupnika u Sabor kaže izričito u članu 16 i 17 da su u Saboru manjine zastupljene sa osam predstavnika, od kojih su tri iz srpske nacionalne zajednice, po jedan iz mađarske i italijanske, dok se ostali biraju iz drugih nacionalnih zajednica. Taj je zakon, dakle, zaključuje Omerović, tri zastupnika dao predstavnicima srpske nacionalne manjine i oni od ustanovljavanja hrvatske države imaju uvek tri zastupnika.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track