ANA BRNABIĆ: S kojim pravom je KRIK objavio adrese članova moje porodice
Foto: Zorana Jevtić

Protest povodom izveštaja o imovini

ANA BRNABIĆ: S kojim pravom je KRIK objavio adrese članova moje porodice

Politika -

BEOGRAD, 21. decembar 2016. (FoNet) - Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Srbije Ana Brnabić upitala je danas sa kojim pravom i na osnovu kog zakona je Mreža za istraživanje kriminala i korupcije KRIK objavila adrese na kojima žive članovi njene porodice.

Ministarka Brnabić je u pisanom saopštenju navela da je KRIK objavio informacije o njenoj imovini, na osnovu podataka koje je prema važećem Zakonu, dostavila Agenciji za borbu protiv korupcije i koje je dodatno dostavila i njima na njihov zahtev.Brnabić je spremna, kako kaže, da pruži sve informacije i odgovori na pitanja, čak i ona koja su van domena onoga što Zakon nalaže.

Ona navodi da u potpunosti podržava istraživačko novinarstvo kada ono za cilj ima dolazak do istine, ali postavlja pitanje sa kojim pravom i na osnovu kog zakona je objavljena adresa na kojoj žive njena majka i njen brat, koji nisu postavljena lica, niti javne ličnosti.

Foto: Stefan Jokić
Foto: Stefan Jokić

"Ne postoji zakon koji uređuje da oni moraju da podnesu izveštaj o svojoj imovini, a tu obavezu da prijavim njihovu imovinu nemam ni ja", napomenula je Brnabić.

"Pored imovine kojom rasplažu, na internetu, što znači u najširoj javnosti, sada su dostupne njihove adrese uključujući i adrese mojih maloletnih bratanaca", ukazala je Brnabić i naglasila da je pre samo dva dana bila suočena sa pretnjama društvenim mrežama, koje je prijavila MUP.

Uz puno razumevanje da funkcija koju obavlja nosi, pored odgovornosti i određene rizike, Brabić otvoreno pita: "Da li precizno objavljivanje adrese na kojoj živim, kao i mesta stanovanja moje porodice, uključujući i maloletna lica treba da razumem kao putkaz i mapu puta da osobe koje su mi pretile, što lakše te pretnje mogu da ostvare?"

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

Ona ponavlja da se zalaže za transparentnost, ali ističe da način na koji se u ovom slučaju transpranetnost shvata dovodi do ugrožavanja bezbednosti."Takva transparentnost ugrožava bezbednost moje porodice, a sigurna sam da to nije bila namera zakonodavca, niti je ulica u kojoj živi moja majka bitan podatak za građane i građanke Srbije", objasnila je Brnabić.

"Da li moja porodica treba da snosi posledice toga što je njihova sestra ili ćerka odlučila da se bavi javnim poslom u najboljoj nameri da uradi nešto za svoju zemlju", upitala je Brnabić.

Foto Beta/Nenad Petrović
Foto Beta/Nenad Petrović

KRIK: Nismo objavili adrese

Mreža za istraživanje kriminala i korupcije KRIK, reagujući na izjavu ministarke Ane Brnabić, saopštava da su u svim dokumentima o nekretninama političara koje je objavio KRIK obrisane precizne adrese, "te su ostali samo nazivi ulica i delovi grada u kojima se nekretnina nalazi, a kućni brojevi su izbrisani".Nisu objavljene ni fotografije nekretnina, navodi se u saopštenju redakcije KRIK, na koje se poziva N1.

Prema navodima KRIK, "u dokumentaciji o kompanijama, obrisani su matični brojevi i adrese svih fizičkih lica - osnivača i direktora firmi"."Ostavljene su samo adrese sedišta kompanija, jer su u pitanju pravna lica, te ne predstavljaju lični podatak. Ove adrese vidljive su na sajtu Agencije za privredne registre i javno dostupne", objašnjava KRIK.U redakciji kažu da ministarka Brnabić nije pristala na intervju uživo sa novinarima KRIK pre objavljivanja profila, na kome bi joj bila predočena sva dokumentacija.

"Molimo ministarku da nam jasno ukaže u kom delu njenog imovinskog kartona je objavljena precizna lična adresa", dodaje KRIK u saopštenju i najavljuje da će "ispraviti eventualnu grešku".U saopštenju KRIK ističe da će zatražiti i mišljenje Poverenika za zaštitu podataka o ličnosti Rodoljuba Šabića o ovom slučaju.

Šabić: Objavljivanje adresa nekorektno

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić izjavio je za N1 da javni funkcioneri moraju da računaju na to da je stepen zaštite njihovih podataka osetno niži, ali je ukazao da objavljivanje adresa lica koja jesu ili nisu povezana lica, predstavlja neadekvatnu obradu podataka.Šabić upozorava da objavljivanje adresa, naročito maloletnih lica, nije korektno čak ni sa stanovišta novinarskog kodeksa i da podrazumeva određeni rizik.Poverenik podseća i da svaka obrada podataka mora imati svrhu i biti opravdana svrhom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track