VUČIĆ O DEBLOKADI IZ ZAGREBA: Hvala im, izgleda da smo mnogo napredovali u poslednjih 7 dana
Foto: Printscreen

Premijer o najnovijoj odluci Hrvatske

VUČIĆ O DEBLOKADI IZ ZAGREBA: Hvala im, izgleda da smo mnogo napredovali u poslednjih 7 dana

Politika -

BEOGRAD - Hvala im što otvaraju poglavlje 26, izgleda da smo mnogo napredovali u poslednjih 7 dana, rekao je premijer Aleksandar Vučić odgovarajući na pitanje novinara da prokomentariše najnoviju vest da je Hrvatska deblokirala Srbiju u procesu otvaranja poglavlja 26.

Odgovarajući na pitanja posle konferencije NALED o sudzbijanju sive ekonomije kojoj je prisustvovao u Palati Srbija, Vučić je uz blagu ironiju rekao da stvarno izgleda da smo mnogo napredovali u poslednjih nedelju dana kad su odlučili da deblokiraju otvaranje poglavlja 26.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Vučić je, naime, izjavio je da je zahvalan Hrvatskoj što je danas odblokirala Poglavlje 26 u pristupnim pregovorima Srbije s Evropskom unijom.

"Stekli su se uslovi? Šta sam uradio prethodnih sedam dana", rekao je Vučić u Beogradu iznenađen kada su mu novinari rekli da je Hrvatska odblokirala poglavlje o obrazovanju i kulturi.

ŠARČEVIĆEV POTPIS DIGAO HRVATSKU RAMPU: Evo šta piše u dokumentu koji je otvorio poglavlje 26

Hrvatski ministar spoljnih poslova Ivo Štir rekao je da su se stekli uslovi da se odblokira to poglavlje, pošto je ministar prosvete Srbije s predstavnicima Hrvatskog nacionalnog veća i Zavoda za udžbenike potpisao aneks sporazuma kojim se reguliše pitanje udžbenika, ali ne samo njihov prevod sa srpskog na hrvatski i s ćirilice na latinicu, nego da će u njima i biti posebni dodaci, odnosno sadržaji za hrvatsku manjinu.

"Izgleda da smo mnogo napredovali u prethodnih sedam dana i hvala im što su konstatovali naš dramatičan napredak. Hvala im što su nam odblokirali poglavlja i veoma sam zahvalan našim susedima", rekao je Vučić.

On je dodao da smatra da je to dobar potez i da će to doprineti boljim odnosima Srbija i Hrvatske.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track