ŠOKANTNO! BIVŠI ŠEF DB: Slobodan Milošević mi naredio da ubijem LEGIJU!
Foto: Profimedia

Bivši šef tajne službe

ŠOKANTNO! BIVŠI ŠEF DB: Slobodan Milošević mi naredio da ubijem LEGIJU!

Politika -

Slobodan Milošević tražio od bivšeg prvog čoveka DB da likvidira Milorada Ulemeka Legiju, saznaje Kurir!

Radomir Marković, bivši šef Državne bezbednosti, koji u zatvoru Zabela služi maksimalnu kaznu od 40 godina zbog učešća u ubistvu četvorice članova SPO na Ibarskoj magistrali i Ivana Stambolića, mogao bi da otkrije nalogodavce i reši zločine o kojima istraga tapka u mestu već skoro dve decenije!Kako Kurir saznaje iz izvora bliskih Markoviću, nekada prvi čovek tajne službe potpuno je revoltiran svedočenjima bivših kolega, koje su tokom postupka za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije krivicu za zločine svalili isključivo na Državnu bezbednost.- Rade Marković je u nekoliko izjava koje je dao istražnim organima tokom 2001. već otkrio detalje o nekim zločinima, ali je interesantno da one nikada nisu bile predmet istrage. U jednoj od njih, koju je dao 17. maja 2001, on je, primera radi, otkrio da mu je Slobodan Milošević naredio da ubije Milorada Ulemeka Legiju, koji mu je sada takoreći prvi komšija u zatvoru - kaže naš izvor.U izjavi u koju je Kurir imao uvid, Marković je otkrio da se sa Miloševićem žestoko sukobio jer je odbio da tokom 5. oktobra 2000. uhapsi Zorana Đinđića.- Ja sam mu rekao da smatram da to nije logično i nije normalno, te da smatram da je predlog i nalog za mene neprihvatljiv, nakon čega mi je on prekinuo vezu. Posle izvesnog vremena ponovo me je pozvao i pitao za Legiju, a nakon mog odgovora da je on sa svojom jedinicom, Milošević mi je rekao da je Legija izdajnik, da nas je sve izdao i naložio da ga ja odmah likvidiram - rekao je Marković 2001. Kako je dalje naveo u iskazu dobrovoljno datom istražnim organima, on je tada odbio Miloševićev nalog uz opasku „da mu ne pada na pamet da bilo koga ubija, a ponajmanje Legiju“:- Rekao sam Miloševiću, ako je Legija nešto radio, radio je u dogovoru sa mnom, ili je to situacija nalagala. Milošević mi je tada prekinuo vezu.Piramidu zločina na čijem su čelu krajem devedesetih bili Mirjana Marković i pokojni Slobodan Milošević, u iskazima koje je dao, Marković je navodno bio spreman da razotkrije. Međutim, iako se tada predomislio, naš izvor ne isključuje mogućnost da do toga ipak dođe.- Poznato je da se pre tri godine u javnosti pojavila navodna Markovićeva izjava u kojoj preti da će „Srbija da padne na kolena ako progovori“, koju su njegovi branioci demantovali. Ipak, treba obratiti pažnju na izjavu njegovog advokata, koji objašnjava da Radetov manir nije da preti, ali dodaje da „on robija tuđu robiju“. Upravo u toj rečenici treba tražiti motiv zbok kojeg bi progovorio- kaže naš sagovornik.

Ekipa Kurira

Ko je Rade MarkovićRadomir Marković (70) završio je Pravni fakultet u Beogradu. U policiju ulazi 1970, prvo kao načelnik Uprave za suzbijanje kriminaliteta i Uprave za suzbijanje kriminaliteta, a ubrzo postaje prvi čovek SUP Beograd.

Posle ubistva Radovana Stojičića Badže 1997. postaje načelnika resora javne bezbednosti sa činom general-potpukovnika, koji je dobio ukazom Miloševića, a sledeće godine nasleđuje Jovicu Stanišića na mestu načelnika SDB i dobija čin general-pukovnika.

Ostaće upamćeno da je rukovodio hapšenjem bračnog para Drašković juna 1993. i tom prilikom je ošamario Danicu Drašković kada je od njega zatražila zaštitu od policijske torture. Unapređen je vrlo brzo na dužnost pomoćnika ministra unutrašnjih poslova.

Operativac otkrioMARKOVIĆ JE PLAKAO I BRINUO ZA SINASa tada prvim čovekom tajne službe, koji je uhapšen 23. februara 2001, više razgovora obavio je operativac Zoran Stijović. U jednom razgovoru Stijović je otkrio da je od Markovića iskaz uziman bar 15 puta.

- U jednom trenutku je zaplakao i rekao da se plaši za bezbednost svog sina jedinca. Bio je spreman i da izađe pred sud - izjavio je Stijović i otkrio da mu nije jasno zašto su prekinuti razgovori s Markovićem jer smatra da i dalje ima „puno ljudi koji bi trebalo i za koje misli da će progovoriti o onome što se dešavalo“.

U štampanom izdanju KURIRA pročitajte još:

RADIKALI NE ODUSTAJU OD ANKETNOG ODBORA: Otkrićemo ko je ubio Đinđića!

PROSTAČKI Šešelj: Jorgovanka je prava profuknjača

TURBO-FOLK POLITIKA: Šaban kod Vulina, Lepa kod Palme

SRBIN STRAH I TREPET: Pred Bobanom su drhtali i džihadisti

UBISTVO PEVAČICE GRANDA Zoran Marjanović: Direktor policije nas je usrećio!

UHAPŠEN: Odbegli pedofil (63) pao na aerodromu Nikola Tesla

POČINJE NAGRADNA IGRA UZMI RAČUN I POBEDI: Trka za stan i kola kreće od Nove godine

SRAMOTA: Zabranjuju abortus, a ne brinu o bebama!

NESVAKIDAŠNJE: Starcu izvadili iz anusa dezodorans!

ŽALI ZA SRPKINJOM: Tramp tuguje za dadiljom Milkom

SVEŠTENIK MONSTRUM: Trpela batine od muža popaRAZGIBAVANJE: Lepa Brena dizala noge nasred studija

PREOKRET: Radi Manojlović se svekar uvalio u stan!

SEVALO MEĐUNOŽJE: U Milice seksi gaćice!

HIT PRIČA Nenad Okanović: Na slavama kriju novčanike od mene!

PLANUO DRES: Pristalice Njukasla obožavaju Mitrovića

TEO, PAŠĆEŠ, NEGO ŠTA ĆEŠ: Zvezda razbija šampione Evrope

Ekipa Kurira

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track