DRECUN: Srbi na KiM treba da deluju jedinstveno
Foto: Dado Đilas

Razdor pod pritiskom albanske strane

DRECUN: Srbi na KiM treba da deluju jedinstveno

Politika -

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za KiM Milovan Drecun nije isključio mogućnost da je do razdora među poslanicima Srpske liste u kosovskom parlamentu došlo pod pritiskom albanske strane i pojedinih diplomatskih misija

Drecun je ocenio da je kod dela poslanika Srpske liste, koji su se vratili u kosovsku skupštinu bez dogovora sa Vladom Srbije, prevagnula "politička nezrelost".

"Mislim da je prevagnula politička nezrelost kod dela poslanika i verovatno lični interesi, ali da je u tome najviše učestvovala Priština, odnosno Albanci, i možda pripadnici nekih takozvanih diplomatskih misija na KiM, da dođe do neke vrste razdora među poslanicima", precizan je Drecun.

Milovan Drecun, Foto. Dado Đilas
Milovan Drecun, Foto. Dado Đilas

Smatra da nema objektivnig razloga da bilo koji sprski poslanik deluje izdvojeno i izvan tima koji, ocenio je, veoma dobro funkcioniše jer su interesi srpskog naroda jedinstveni.

"Kako je moguće da, ako je interes srpskog naroda da ne dozvoli institucijama u Prištini gde Albanci imaju većinu da donose jednostrane odluke, koje su štetne po interese srpskog naroda, bilo koji poslanik kaže ne - interes će biti da ja učestvujem u tim institucijama, i da se direktno suprotstavi interesima sopstvenog naroda?", upitao je Drecun.

On je, povodom jučerašnjeg razgovora premijera Aleksandra Vučića sa političkim predstavnicima Srba sa KiM, istakao da je Kancelarija Vlade Srbije za KIM jedina nadležna da obavlja konkretne poslove, vodi politiku koju srpska vlada ima prema KiM i bude "kopča i kooridnator" između Vlade Srbije i državnih institucija Srbije sa srpskim narodom i njegovim predstavnicima na KiM.

"Ne može se izvan toga delovati ako bilo ko želi od srpskih predstavnika da učestvuje u tom jedinstvenom formatu koji je definisan od strane Vlade Srbije zajedno sa srpskim narodom na KIM", poručio je Drecun.

Deo poslanika sa Srpske liste na svoju ruku, bez konsultacija sa Vladom Srbije, prekinuo je bojkot kosovskih institucija i vratio se u pokrajinsku skupštinu, čime je praktično potvrdio da se slaže sa smenom ministra administracije i lokalne samouprave Ljubomira Marića, umesto kojeg je kosovski premijer Isa Mustafa uz njihovu saglasnost postavio Mirjanu Jevtić iz Pokreta socijalista (PS).

(Tanjug /RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track