U 2016. POSLANICI RADILI 75 DANA: Usvojili 88 zakona i 29 sporazuma
Foto: Beta

Vredno u Skupštini

U 2016. POSLANICI RADILI 75 DANA: Usvojili 88 zakona i 29 sporazuma

Politika -

Poslanici Skupštine Srbije su tokom 2016. godine uključujući stari i novi saziv radili u plenumu ukupno dva i po meseca i usvojili 88 zakona, 29 sporazuma i međunarodnih ugovora, saopštio je Otvoreni parlament

Od ukupnog broja zakona 59 procenata (51 zakon) usvojeno je po hitnom postupku. Među zakonima koji su usvojili tokom godine 23 zakona su nova, a 36 su izmene i dopune. Skoro sve usvojene zakone, odnosno 98 odsto (86 zakona) predložila je Vlada dok su dva usvojena zakona predložili poslanici Branislav Blažić i Aleksandar Martinović iz Srpske napredne stranke.

Aleksandar Martinović, Foto: Zorana Jevtić
Aleksandar Martinović, Foto: Zorana Jevtić

Nijedan predlog zakona opozicionih poslanika nije bio na dnevnom redu Narodne skupštine Srbije. Pored plenarnih sednica, poslanici su radili u skupštinskim odborima i u toku dva i po meseca, odnosno 75 dana održano je ukupno 268 sednica odbora.

U prvom delu godine do marta i raspisivanja izbora poslanici su radili 25 dana u plenumu i za to vreme usvojili ukupno 41 zakon. Većina zakona usvojenih početkom 2016. godine u skupštinsku proceduru je ušla tokom 2015. godine.

U novom skupštinskom sazivu, formiranom nakon izbora, u proceduru je ušlo ukupno 130 predloga zakona, od kojih su 67 podneli opozicioni poslanici. Ipak kao i u skoro svim prethodnim skupštinskim sazivima na dnevni red su uglavnom dolazili predlozi zakona koje je inicirala Vlada.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Za 50 dana, koliko su poslanici i poslanice novog saziva proveli u jesenjem zasedanju, usvojeno je ukupno 47 zakona. Kako je navedeno u saopštenju Otvorenog parlamenta, jesenje zasedanje donelo je na dnevni red dugo najavljivane zakone, pa su tako u 2016, izmedju ostalog usvojene izmene Zakona o finansiranju lokalne samouprave, Zakon o sprečavanju nasilja u porodici i Zakon o stanovanju i održavanju zgrada.

Sa jedanaestim sazivom Skupštine, koji je formiran 3. juna, u parlament su se vratile stranke koje su u prethodnim izbornim ciklusima ostajale ispod cenzusa: Srpska radikalna stranka i Liberalno demokratska partija. U parlament se vratila i Demokratska stranka Srbije. Ipak novi saziv doneo je i nove poslaničke grupe: Pokret Dveri i Pokret Dosta je bilo.

Foto: Marina Lopičić
Foto: Marina Lopičić

Ukupno 16 poslaničkih klubova, četiri više u odnosu na prethodni saziv, brojnija i raznovrsnija opozicija uneli su jednu novu dinamiku u rad novog saziva. Od samog početka saziva dinamično i burno bilo je kako u plenumu tako i na sednicama odbora. Prekidanje konstitutivne sednice Narodne skupštine nakon višesatne rasprave, odlaganje izbora predsednika i potpredsednika, nepostojanje dogovora predstavnika vlasti i opozicije oko broja potpredsednika obeležili su sam početak rada novog saziva, podseća se u saopštenju.

Tokom 2016. godine izrečeno je ukupno 26 kazni za 17 narodnih poslanika i to dve kazne za poslanike vladajuće većine, a 24 za poslanike opozicionih partija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track