DAČIĆ NEZADOVOLJAN BRZINOM OTVARANJA POGLAVLJA: Srbija neće dozvoliti uslovljavanja
Foto: Marina Lopičić

Ostvaren napredak u procesu evrointegracija

DAČIĆ NEZADOVOLJAN BRZINOM OTVARANJA POGLAVLJA: Srbija neće dozvoliti uslovljavanja

Politika -

Srbija je spremna da u pregovorima sa EU iduće godine otvori više od deset poglavlja, a da bi u prvoj polovini 2017. mogla da, pored Poglavlja 26, budu otvorena i poglavlja 20 i 29, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić

Dačić je ocenio da je Srbija ove godine ostvarila napredak u procesu evrointegracije, ali je izneo da nije zadovoljan brzinom kojom se otvaraju poglavlja, jer se "stalno pronalaze izgovori" i jer se evropski proces povezuje s dijalogom Beograda i Prištine ili s bilateralnim pitanjima.

"Očekujemo, pored uslovljavanja dijalogom s Prištinom, i veliku zloupotrebu pozicije članice EU od strane Hrvatske koja je apsolutno neargumentovano, bez ikakvih razloga i opravdanja nekoliko puta blokirala poglavlja, iako je osnovna stvar da se bilateralna pitanja ne postavljaju kao problem u evropskim pregovorima", kazao je Dačić na konferenciji za novinare.

Ministar je rekao da Srbija plaća cenu zato što Priština ne sprovodi sporazum o formiranju Zajednice srpskih opština i da je "poslednji trenutak" da se to uradi. Dodao je da on nikada ne bi potpisao Briselski sporazum da nije predvidjao formiranje ZSO

Foto: Dragana Udovičić
Foto: Dragana Udovičić

Dačić očekuje da u januaru ili februaru bude peta medjuvladina konferencija na kojoj bi se otvorilo Poglavlje 26 - obrazovanje i kultura, a da za vreme predsedavanja Malte budu otvorena i poglavlja i 20 i 29 - o preduzetništvu i carinskoj uniji.

"Očekujemo intenziviranje procesa pregovora s EU. Spremni smo za otvaranje više od deset poglavlja. Srbija želi da ide evropskim putem, ali sigurno neće dozvoliti ponižavanja, niti bilo kakva uslovljavanja koja su u suprotnosti s našim državnim interesima", kazao je šef diplomatije.

O Poglavlju 31 - o zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici, Dačić je rekao da su ga druge zemlje otvarale pred kraj pregovaračkog procesa zato što proces usaglašavanja treba da se završi do pristupanja Uniji.

"Taj dan pristupanja, kada ćemo postati članica EU, nije baš tako blizu. Srbija je nezavisna zemlja koja autonomno vodi spoljnu politiku, vodeći računa o državnim interesima i medjunarodnim obavezama", kazao je Dačić, dodavši da nije uvek sve što dođe iz Brisela u nacionalnom interesu Srbije.

Dačić je rekao da Srbija nema nameru da se svađa s prijateljima i da uvodi sankcije Rusiji, da za to ne postoje obavezujući mehanizmi Saveta bezbednosti i Ujedinjenih nacija, niti ustavna ni zakonska obaveza, i da je autonomno pravo Srbije da odluči da li će primenjivati restriktivne mere drugih međunarodnih organizacija.

"Ne pada mi na pamet da sečemo granu na kojoj sedimo, a da pri tome nemamo za šta da se uhvatimo kada odsečemo tu granu. Kada budemo mogli da se obratimo SAD, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Nemačkoj, Briselu kada postoji problem našeg teritorijalnog integriteta na isti način na koji možemo da se obratimo Rusiji i Kini, onda neko može imati moralno pravo da od nas to traži", kazao je Dačić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track