TAČI ZAKUKAO U ANKARI: Kosovo ne zaslužuje nepravedan stav Moskve
Foto: Fonet Epa

Očekuje da Rusija promeni stav

TAČI ZAKUKAO U ANKARI: Kosovo ne zaslužuje nepravedan stav Moskve

Politika -

ANKARA - Jasno mi je da Moskva i Beograd imaju dobre odnose, ali to ne treba da bude prepreka za pravedne i konstruktivne odnose između Kosova i Rusije, istakao je u intervjuu za Anadoliju predsednik Kosova Hašim Tači.

Tači je ovih dana boravio u zvaničnoj poseti Turskoj, a tom prilikom se u razgovoru za Anadoliju osvrnuo na odnose Kosova i Srbije, ali o temi borbe protiv terorizma.

Govoreći o odnosima Kosova i Srbije, Tači je kazao kako su delovi sporazuma iz 2013. godine o normalizaciji odnosa dve zemlje implementirani, i da je u toku proces implementacije ostalih delova tog sporazuma.Dodao je da se obe zemlje nalaze u procesu u kom je potreban napredak i nove okolonosti.

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

“To je jedna dinamika koja će odnose Srbije i Kosova odvesti do jednog stabilnog susedstva, kao i dogovora između naših naroda i država. Mir i sklad između Kosova i Srbije, znači istovremeno mir, stabilnost i sklad za ceo region”, rekao je Tači.

Na pitanje da prokomentariše primirje u Siriji koje je uspostavljeno naporima Rusije i Turske, i kakve bi refleksije na Balkanu mogla imati poslednja dešavanja kada su u pitanju odnosi između Rusije i Turske, Tači je rekao da “slike Alepa i cele Sirije koje smo imali priliku da vidimo poslednih dana, imali smo priliku da vidimo i u režiji Slobodana Miloševića na teritoriji Bosne i Hercegovine i Kosova".

"Mi, kao neko ko je preživio rat, ne želimo vise da gledamo ovakve slike. Znamo koliko je to bolno. Ubijeno je mnogo nedužnih ljudi. Zbog toga, institucije Kosova i ja lično podržavamo uspostavljeno primirje. Molimo se za to da se ovo primirje poštuje i da više ne bude žrtava. Tako će ljudi svojom voljom moći da žive za budućnost u miru i slobodi”, rekao je Tači.

Foto: AP
Foto: AP

Dodao je kako od Rusije očekuje da promeni svoj stav prema Kosovu.

“Jasno mi je da Moskva i Beograd imaju dobre odnose, ali to ne treba da bude prepreka za pravedne i konstruktivne odnose između Kosova i Rusije. Posebno ako uzmemo u obzir napore na jačanju odnosa između Kosova i Srbije, smatramo da Moskva treba da poštuje volju kosovskog naroda i da donese odluku kojom će priznati stvarnost Kosova”, rekao je Tači.

Istakao je da “Kosovo nije neprijatelj Rusije". "Kosovo može imati dinamičku ulogu na putu mira i stabilnosti. Promena stava Rusije prema Kosovu imaće pozitivan doprinos za region”, poručio je Tači.

Dodao je da je došlo vreme da se odnosi između Kosova i Rusije ostvare na direktan način. “Sve predrasude treba da nestanu. Nikad u istoriji Kosovo nije nanelo štetu Rusiji. Zbog toga, Kosovo ne zaslužuje ovakav nepravedan stav i kažnjavanje”, rekao je Tači.

Foto: FoNet
Foto: FoNet

Kosovski predsednik osvrnuo se i borbu Prištine protiv terorizma, kazavši kako je Kosovo deo međunarodne koalicije za borbu protiv terorizma.

“Nedavno smo sprečili terorisitčki napad koji je teroristička organizcija ISIS pokušala da izvede na stadionu Elbasan u Albaniji. Otkrili smo neke državljane Kosova koji su boravili u Siriji. Možemo reći da u poslednjih 12 meseci niti jedan državljanin Kosova nije otišao u redove ove terorističke organzicije. Sve aktivnosti ovog tipa smo sprečili i od toga nećemo odustati”, poručio je Tači.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track