DEVENPORT O NAPRETKU SRBIJE NA PUTU EVROINTEGRACIJA: U vašim rukama je otvaranje još 13 poglavlja!
Foto: Beta/Miloš Miškov

Podsticaj

DEVENPORT O NAPRETKU SRBIJE NA PUTU EVROINTEGRACIJA: U vašim rukama je otvaranje još 13 poglavlja!

Politika -

Srbija bi ove godine mogla da predstavi pregovaračke pozicije za 13 novih poglavlja u pregovorima sa EU, a nakon toga će biti na Evropskoj komisiji da pruži preporuke zemljama članicama, izjavio je šef Delegacije EU u Beogradu Majkl Devenport.

"Poglavlja se odnose na ekonomiju, finansije, kompanijsko pravo, carinsku uniju... Ako u tome uspe, ukupan broj otvorenih poglavlja mogao bi da bude skoro 20", rekao je Devenport.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

"Srbija je opredelila svoj put, a glavni prioritet Vlade je EU", rekao je on i dodao da je pristupanje Uniji zapravo jako moćan alat za ekonomske i političke reforme, transformaciju i modernizaciju društva.

MIŠČEVIĆ O EVROINTEGRACIJAMA SRBIJE: Ova godina bila uspešna za Poglavlje 24

Na tom putu, kako je podsetio, Srbija je otvorila šest poglavlja, a jedno već i privremeno zatvorila.

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

"To je pozitivan uspeh i dostignuće srpskih vlasti, parlamenta i civilnog društva. Dosta je obaveza i na strani EU gde postoji velika podrška Srbiji, i to ne samo kroz otvaranje poglavlja, već i kroz programe i projekte u raznim oblastima", rekao je Devenport.

AMBASADOR SKAT: Otvaranje dva nova poglavlja veliki uspeh Srbije

Na pitanje da li su Briselski dogovor i njegovo sprovođenje glavno merilo za otvaranje poglavlja, Devenport je odgovorio da je dijalog Beograda i Prištine jako važan i da je tu zaista bilo napretka.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Postoji podsticaji da se on nastavi, i to je jedan od faktora koje će zemlje članice sasvim sigurno razmatrati", rekao je Devenport.

VUČIĆ O DEBLOKADI IZ ZAGREBA: Hvala im, izgleda da smo mnogo napredovali u poslednjih 7 dana

(Tanjug/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track