DAČIĆ: Odnosi sa Izraelom za Srbiju su veoma bitni, neće se menjati stav prema Kosovu i Metohiji
Foto: Marina Lopičić

Podrška se nastavlja

DAČIĆ: Odnosi sa Izraelom za Srbiju su veoma bitni, neće se menjati stav prema Kosovu i Metohiji

Politika -

TEL AVIV - Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da su odnosi sa Izraelom veoma bitni za Srbiju, a nakon sastanaka s visokim izraelskim zvaničnicima poručuje da Izrael neće menjati stav prema KiM, te da možemo i dalje računati na podršku te zemlje našem principijelnom zalaganju za odbranu teritorijalnog integriteta.

"Za Srbiju su veoma bitni odnosi sa Izraelom i zato je veoma važno da je razgovorima koje sam imao sa najvišim izraelskim zvaničnicima potvrđena naša zajednička opredeljenost da razvijamo dobre bilateralne odnose", ocenio je Dačić.

Izrael je, kako je preneo, izrazio visoku zahvalnost Srbiji za ono što je uradila proteklih godina, a što se podsebno odnosi na usvajanje zakona o restituciji imovine žrtava Holokausta koji nemaju naslednike, ali i na pripreme za izgradnju memorijalnog centra Staro sajmište.

"Zajedno smo izrazili zabrinutost zbog sve češće politike rehabilitacije fašizma kojom se opravdavaju stravične posledice Holokausta", naveo je Dačić.

Šef srpske diplomatije posetio je danas Memorijalni muzej Jad Vašem i položio je venac na grob Šimona Peresa.

Poručio je da je uveren da će zajedništvo Srbije i Izraela, srpskog i jevrejskog naroda biti u stalnom usponu, te da će naša bilateralna saradnja na svim nivoima omogućiti da imamo mnogo bolju koordinaciju, konsultaciju i zajednički nastup jer se, kako je ocenio, susrećemo sa zajedničkim izazovima poput terorizma i migrantske krize.

"Srbija i Izrael zalažu se da se problemi koji postoje u tom regionu rešavaju dijalogom Izraela i Palestine", naveo je Dačić i najavio da će sutra posetiti Palestinu, te da će prisustvovati dočeku pravoslavnog Božića u Vitlejemu i razgovarati sa šefom palestinske diplomatije, sa predsednikom i patrijarhom Vitlejemskim.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track