Najnovije vesti

NOVI DOKAZI PROTIV HARADINAJA: Tužilaštvo naredilo proširenje istrage!
Foto: Beta

Ministarstvo pravde

NOVI DOKAZI PROTIV HARADINAJA: Tužilaštvo naredilo proširenje istrage!

Politika

BEOGRAD - Tužilaštvo za ratne zločine dostavilo je danas Ministarstvu pravde Srbije naredbu o proširenju istrage protiv Ramuša Haradinaja sa novim dokazima koja će do kraja ove nedelje biti prevedena i prosleđena Francuskoj radi odluke o zahtevu Srbije za izručenje Haradinaja.

Ministarstvo pravde juče je prosledilo zahtev za izručenje Haradinaja Francuskoj sa pratećom dokumentacijom o istrazi za zločine za koje se sumnjiči a koja je pokrenuta 2004. godine. Naredba o proširenju istrage odnosi se na dela koja nisu bila obuhvaćena istragom koja se protiv Haradinaja vodila od 2004. godine na osnovu koje je raspisana poternica protiv njega.

 

Srbija traži Haradinaja za krivična dela koja nisu bila obuhvaćena optužnicom Haškog tribunala po kojoj je pravosnažno oslobođen. Srpski pravosudni organi tvrde da poseduju nove dokaze koji nisu bili predstavljeni u Hagu.

 

Haradinaj je prošle srede lišen slobode na aerodromu u Bazel-Miluz na francuskoj strani, na osnovu poternice koju je Srbja za njim raspisala 2004. godine i nalazi se u pritvoru.

 

Srbija ga traži zbog sumnje da je počinio zločine na Kosovu i Metohiji 1998. i 1999. godine koji nisu bili obuhvaćeni optužnicom Haškog tribunala po kojoj je pravosnažno oslobođen. U pitanju su ratni zločini protiv civilnog stanovništva u zoni odgovornosti Dukađini 1998. i 1999. godine.

 

Protiv Haradinaja nije podignuta optužnica, već je taj predmet još uvek u fazi istrage, potvrđeno je Tanjugu u Tužilaštvu.

 

Francuski sud nema rok za odlučivanje o zamolnici za izručenje Haradinaja. Međutim zahtev mora da stigne u roku od 18 dana od dana kada je uhapšen, odnosno 4. januara.

 

Taj sud će ispitivati ispunjenost uslova za izručenje Haradinaja na osnovu dokumentacije i dokaza koji su mu već prosleđeni i onih koji bi trebalo da budu poslati do kraja ove nedelje.

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...