Tadić: Neće Dodik da nam kroji vladu!

Stavio tačku na prepirke

Tadić: Neće Dodik da nam kroji vladu!

Politika -
Lider DS poručio predsedniku RS da nema prava da se meša u unutrašnja pitanja Srbije. Tadić tvrdi da Jovanović neće ugrožavati Srpsku.

BEOGRAD - Odbrusio!Lider DS Boris Tadić i kandidat za premijera rekao je da predsednik Republike Srpske Milorad Dodik nema nadležnost za formiranje vlade Srbije. Tadić je rekao da o budućoj vladi uopšte nije govorio s Dodikom, koji je u jučerašnjem intervjuu za Kurir rekao da će doneti niz mera kojima će se RS distancirati od vlade Srbije ako u njoj bude LDP Čedomira Jovanovića, koji je izjavio da je RS genocidna tvorevina.

- Dodik je moj dugogodišnji prijatelj, ali on nema nadležnost za formiranje vlade Srbije, kao što ni ja, kao bivši predsednik Republike Srbije i sadašnji predsednik DS, nemam nadležnost za formiranje vlade u RS, niti u bilo kom drugom entitetu ili drugoj državi u regionu - kazao je Tadić i apelovao na Dodika i Jovanovića da dijalog vrate u političku sferu.

- Mislim da je ta komunikacija necelishodna i nije korisna, kao i da je izašla iz okvira političkog dijaloga i prešla na lični nivo. To nije korisno. Ne verujem da je moguće da se u Srbiji formira vlada koja će dovoditi u pitanje RS i Dejtonski sporazum - rekao je Tadić i istakao da je od Jovanovića dobio uveravanje da on svojim političkim delovanjem i mišljenjem ni na koji način ne dovodi u pitanje integritet RS.

Analitičar Cvijetin Milivojević ukazuje na to da Dodik pokušava da se meša u sastavljanje vlade zbog bliskih odnosa s Tadićem i DS.

- Ko se Dodika laća, od Dodika i strada. Dodik se naročito tokom izbora 2008. i 2012. ponašao kao stranački aktivista DS. Zloupotrebljavajući funkciju prvo premijera, a sada i predsednika RS, direktno učestvujući na predizbornim mitinzima DS, manipulisao je emocijama onih čije je poreklo s one strane Drine i pozivao da glasaju za Borisa Tadića. Upravo zbog takvog odnosa s Tadićem, on bi sad da se pita koga želi za partnere u vladi - smatra Milivojević.

Simić: Dodik je megafon DačićaProfesor FPN Predrag Simić smatra da je Dodik postao značajan zato što ga je SPS direktno uvela u priču o formiranju vlade.- Dodik je posle susreta sa Ivicom Dačićem rekao da će se distancirati od vlade Srbije ako u njoj bude LDP. On je glasnogovornik SPS, koji malo tiše iznosi identične stavove - smatra Simić.

Dodik ne želi ldp u vladi
Dodik ne želi ldp u vladi

SPS: Nije bitan Dodik, već odnos prema RSPredsednik IO SPS Branko Ružić kaže da formiranje vlade ne treba sagledavati personalno.- Za nas je najvažnija programska orijentacija. Nije pitanje Dodika bitno za okvire buduće vlade, već odnos prema RS i Dejtonskom sporazumu, KiM, Ustavu i međunarodnopravnim obavezama. Na tome insistiramo, kao i na socijalno-ekonomskom programu. Ako to bude u saglasju, biće formirana vlada - bio je uzdržan Ružić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track