Direktno prvi put posle 18 godina

(KURIR TV) ĐURIĆ: Voz za Kosovsku Mitrovicu nije provokacija već svetska kulturna baština

Politika -

BEOGRAD - Prvi voz, koji će posle 18 godina direktno ići od Beograda do Kosovske Mitrovice, krenuo je danas sa Glavne železničke stanice u Beogradu, a ispratio ga je direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

Foto: Kurir TV
Foto: Kurir TV

Đurić je rekao novinarima da voz nikako ne može biti prvokacija za Prištinu, s obzirom da je ukrašen svetskom kulturnom baštinom, koja je na Uneskovoj listi.Novi ruski dizel motorni voz je ukrašena motivima kulturnog i duhovnog nasleđa Srbije sa Kosova i Metohije.

KURIR TV U VOZU ZA KOSOVSKU MITROVICU: Srećan put, krenuo voz prijateljstva! A kako je samo oslikan!

"To je produžetak postojeće linije od Kraljeva do Kosovske Mitrovice i nije nikakva novina u političkom smislu", naglasio je Đurić.

On je rekao da bi svako zaustavljanje tog voza na ulasku u KiM predstavljalo kršenje ljudskih prava.Kako je rekao, reč je o nekoj vrsti pokretne izložbe koja je delo svetski poznatog autora Andreja Vasiljevića.

Đurić je sa novinarima putovao vozom do Topčidera.

To je promotivna vožnja, a probna linija Beograd - Kosovska Mitrovica biće uspostavljena od 20. januara do 26. februara, nakon čega će biti odlučeno da li će postati redovna linija.Voz će saobraćati rutom Beograd-Mladenovac-Lapovo-Kragujevac-Kraljevo-Raška-Kosovska Mitrovica.

Foto: Kurir TV
Foto: Kurir TV

Voz je unutra ukrašen slikama freski iz četiri manastira na KiM koji su zaštićeni Uneskovom listom svetske baštine od 2004, a od 2006. su na listi ugrožene svetske baštine i to su manastiri - Gračanica, Visoki Dečani, Bogorodica Ljeviška i Pećka patrijaršija.Voz je spolja ukrašen zastavom Srbje i nazivima najlepših srpskih crkava, manistara i srednjevekovnih gradova na KiM, kao i natpisom Kosovo je Srbija na 21 jeziku, među kojima je i albanski.Linija se pokreće na inicijativu Kancelarije za KiM, koja će snositioškova koje će Srbija voz imati zbog prevoza putnika na ovoj liniji. Povratak voza iz Kosovske Mitrovice je planiran u sutra u 10.40 sati.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track