VAŠINGTON O HARADINAJU: Pitanje njegovog hapšenja rešiti kroz institucije
Foto: Shutter

Poziv liderima Beograda i Prištine

VAŠINGTON O HARADINAJU: Pitanje njegovog hapšenja rešiti kroz institucije

Politika -

VAŠINGTON - Sjedinjene Američke Države pozvale su danas lidere Beograda i Prištine da nastave da razgovaraju i primenjuju ono što je već dogovoreno, uključujući i formiranje Zajednice srpskih opština, navodeći da pitanje hapšenja Ramuša Haradinaja treba rešavati kroz institucije.

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Hojt Brajan Ji rekao je za Glas Amerike da ne bi trebalo dozvoliti da tenzije oko hapšenja Haradinaja ometu proces normalizacije i da treba poštovati pravila i zakone svih uključenih u to pitanje.

Ji kaže da pitanje hapšenja Haradinaja može da se reši u skladu sa zakonom, kroz institucije, bez obzira da li je reč o Francuskoj ili nekoj drugoj zemlji. Američki zvaničnik očekuje da će neslaganja i problema koje treba rešiti biti i u budućnosti, ali naglašava da ne treba dozvoliti da bilo koje, kako kaže bilateralne tenzije, ometu važan proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

"Pozivamo lidere koji su uključeni i odgovorni za dijalog da nastave da razgovaraju i pronalaze rešenja i da primenjuju ono što su dogovorili, uključujući i ono što je dogovoreno u avgustu 2015. godine (formiranje ZSO)", rekao je Ji. Hojt Ji ocenjuje i da se u odnosima Beograda i Prištine poslednjih nekoliko godina znatno napredovalo, da je i dalje vidljiv spor, ali postojan napredak.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track