Novogodišnji prijem

(KURIR TV) DAČIĆ NA PRIJEMU ZA DIPLOMATE U MSP: Nastavićemo borbu za teritorijalni integritet Srbije

Politika -

BEOGRAD - Ministarstvo spoljnih poslova će i u 2017. godini nastaviti da se bori za teritorijalni integritet Srbije, koja neće bežati od dijaloga ni sa kim, pa ni sa Prištinom, izjavio je danas šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

1 / 10 Foto: Dragana Udovičić

"Ministarstvo spoljnih poslova nastaviće i u 2017. godini da se bori za teritorijalni integritet Srbije, nećemo bežati od dijaloga ni sa kim, pa ni sa Prištinom i do sada smo pokazali spremnost da poštujemo svoje obaveze, što očekujemo i od drugih, iako u praksi to nije bio čest slučaj", rekao je Dačić na novogodišnjem prijemu za diplomatske predstavnike i medije u Ministarstvu spoljnih poslova.

On je dodao da je Ministarstvo protekle godine bilo veoma angažovano na realizaciji spoljnopolitičkih prioriteta i podsetio da su otvorena četiri nova pregovaračka poglavlja sa EU, čime je Srbija, kako je naveo, iskazala duboku posvećenost najvažnijem cilju, odnosno pridruživanju EU.

DAČIĆ NEZADOVOLJAN BRZINOM OTVARANJA POGLAVLJA: Srbija neće dozvoliti uslovljavanja

Dačić je takođe izrazio nadu da će u 2017. godini biti otvoreno još više pregovaračkih poglavlja.

Šef srpske diplomatije je naveo i da je tokom 2016. godine posvećena velika pažnja regionalnoj stabilnosti i prevazilaženju migrantske krize i istakao delovanje Srbije unutar Regionalne inicijative za migracije, azil i izbeglice (MARRI), kojom Srbija predsedava od juna prošle godine do juna 2017. godine.

POSETA IZRAELU I PALESTINI: Dačić o holokaustu u Jerusalimu, pa na božićnoj liturgiji u Vitlejemu

Dačić je istakao i doprinos Srbije u pokretanju i realizaciji projekata u okviru Berlinskog procesa, diplomatske inicijative povezane sa budućim proširenjem EU, a podsetio je i da je Srbija u drugoj polovini prošle godine predsedavala Organizacijom za crnomorsku ekonomsku saradnju (BSEC) i 13. decembra bila domaćin šefovima diplomatija zemalja članica te organizacije.

On je naveo da izveštaji svih finansijskih institucija pokazuju da Srbija ostvaruje dobre rezultate na ekonomskom i finansijskom planu i da se ubrzano razvija i ocenio da time doprinosi i razvoju regiona."Samo takva Srbija može biti važan i pouzdan partner", zaključio je Dačić.

On je najavio da će jedan od prioriteta u 2017. godini biti stvaranje pravnog okvira za mrežu ekonomske diplomatije koja, kako je rekao, neće odmah biti široka, ali će koristiti najbolja iskustva drugih diplomatija.

IVICA DAČIĆ: Promena politike Srbije prema Rusiji i Kini bila bi samoubilačka

Ministar spoljnih poslova na kraju je kazao da će Srbija i dalje nastaviti da stiče nove prijatelje, a da pritom ne izgubi stare i izrazio želju da u 2017. godini bude "manje protesta koje upućujemo jedni drugima, a više zajedničke saradnje".

Tradicionalnom novogodišnjem prijemu priređenom u Ministarstvu spoljnih poslova prisustvovali su brojni ambasadori i predstavnici medija i novinarskih udruženja, kao i mnoge ličnosti iz javnog i kulturnog života.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track