SASTANAK U PREDSEDNIŠTVU: Nikolić i Skat o o vozu Beograd - Kosovska Mitrovica
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Susret na Andrićevom vencu

SASTANAK U PREDSEDNIŠTVU: Nikolić i Skat o o vozu Beograd - Kosovska Mitrovica

Politika -

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić danas je u razgovoru sa ambasadorom SAD Kajlom Skotom ocenio kao "potpuno neprihvatljivo" ponašanje Prištine u vezi s vozom Beograd-Kosovska Mitrovica prošlog vikenda, saopštio je kabinet predsednika Srbije.

Kako je navedeno, Skot je rekao da se ne radi o transportu, već o saglasnosti o ulasku i kretanju po Kosovu.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Iz Beograda je u subotu posle skoro dve decenije krenuo prvi voz za Kosovsku Mitrovicu, ali se zaustavio u Raški i vratio u Beograd. Na vozu je na dvadesetak jezika pisalo "Kosovo je Srbija", a unutrašnjost je bila ukrašena fotografijama fresaka iz srpskih manastira.

IDEM U RAT SA SINOVIMA, NEĆU BITI PREDSEDNIK: Šokantna izjava Tomislava Nikolića! ČITAJTE U KURIRU!

"Za njih je provokacija voz ukrašen srpskim obeležjima i na taj voz su krenuli bombama i dugim cevima, bez odobrenja KFOR-a. Niko ne postavlja pitanje da li je provokacija to što po teritoriji Kosova idu sa obeležjima velike Albanije i javno promovišu tu besmislenu ideju", rekao je Nikolić.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Predsednik je ponovio da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova, bez obzira na pritisak velikih sila "koje su se okupile oko promocije te nezavisnosti".

NIKOLIĆ: Slanje vojske na Kosovo nije moj lični stav, to je stav države!

Predsednik Srbije je rekao da medju gradjanima postoji sumnja da Srbija može da ima jednak tretman kao i neke druge zemlje, koje su, čini se - kako je rekao - "imale bolju percepciju u očima SAD".

Skot i Nikolić su se saglasili da dve strane ne mogu da ubede jedna drugu oko statusa Kosova.

Foto: Tanjug/Tanja Valič
Foto: Tanjug/Tanja Valič

Nikolić je ocenio da su Srbija i SAD na putu oporavka bilateralne saradnje i rekao da očekuje da će sa novom vladom SAD odnosi dobiti novi kontekst.

Predsednik Srbije je kazao da mu prištinske vlasti nisu dopustile da Božić provede na Kosovu i Metohiji, i podsetio Skota da nije uradjeno ništa ni na uvodjenju Zajednice srpskih opština."Ja ću uvek govoriti iskreno i otvoreno, i štititi Ustav Republike Srbije. Razumem da vi bezuslovno podržavate nešto na čije ste stvaranje direktno uticali. Vi ste sprovodjenjem svoje volje, stvorili mnoge nevolje i ja se nadam da će sa novom administracijom takvo ponašanje da prestane", rekao je Nikolić.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Skot je rekao da SAD podržavaju reforme i otvaranje poglavlja u okviru evrointegracije Srbije, i izrazio spremnost SAD za jačanje odnosa sa Srbijom.

"Srbija je značajan faktor stabilnosti u regionu i odnosi sa susedima su imali svojih uspona i padova", konstatovao je ambasador SAD i dodao da su u normalizaciji odnosa sa Kosovom napravljeni koraci napred, ali i neki koraci unazad.

BONUS VIDEO :

RASTE ODBRAMBENA MOĆ SRBIJE: Evo koje oružje nabavljamo od Rusa

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track