700 prijava za Kancelariju severne Mitrovice

700 prijava za Kancelariju severne Mitrovice

Politika -
Za 56 radnih mesta u Administrativnoj kancelariji stiglo 700 prijava

KOSOVSKA MITROVICA - Više stotina Srba iz severnog dela Kosova konkurisalo je za 56 radna mesta u Administrativnoj kancelariji severne Mitrovice, koja će funkcionisati pri Vladi Kosova, uprkos upozorenju srpskih lidera da će svako ko se zaposli u toj kancelariji biti kažnjen u skladu sa zakonima Srbije.

Kako prenosi Slobodna Evropa, kosovski analitičari ocenjuju da je ohrabrujuće što su Srbi na severu shvatili novu realnost, dok lideri Srba otvaranje kancelarije smatraju provokacijom.

Činjenica da se na konkurs prijavilo oko 700 građana veoma je ohrabrujuća i pokazuje da postoji poboljšanje situacije u severnom delu, ocenjuje stručnjak za bezbednost Naim Maloku.

“Veoma je pozitivno to što se za nekoliko radnih mesta prijavilo oko 700 građana. To znači da je došlo do promene načina na koji Srbi gledaju na kosovske institucije. To je pozitivno i za Vladu Kosova i za Euleks", rekao je Maloku.

Sa druge strane, jedan od lidera Srba na severu Marko Jakšić smatra da je osnivanje Administrativne kancelarije u severnom delu Mitrovice nepotrebno. On kaže da za Srbe koji tu žive već rade dve administracije - srpska i ona pod misijom Unmika i dodaje da je dodatna kancelarija Vlade Kosova nepoželjna.

“Mislim da je to više provokacija, imajući u vidu da je još na snazi sporazum Čović-Štajner, koji je Beograd potpisao sa Unmikom. Mislim da je odluka vlade u Prištini nelegitimna i nelegalna i nema pravo da ruši sporazum koji je pre potpisan pre devet godina”, rekao je Jakšić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track