EVROPSKA NARODNA PARTIJA: SNS da se ogradi od ličnosti poput Šljivančanina
Foto: Ap

Sporna tribina u Beški

EVROPSKA NARODNA PARTIJA: SNS da se ogradi od ličnosti poput Šljivančanina

Politika -

BEOGRAD - Evropska narodna partija (EPP) čija je Srpska napredna stranka (SNS) pridružena članica, uputiće zahtev rukovodstvu SNS da se ogradi od ličnosti poput Veselina Šljivančanina i uzdrži se od bilo kakvih poteza koji bi mogli da stvore tenzije izmedju suseda.

Portparol evropskih narodnjaka Zigfrid Muresan je televiziji N1 potvrdio da je EPP upoznata s "nemilim dogadjima koji su se dogodili na lokalnom nivou, na tribini u Beški".

Foto: Marina Lopičić
Foto: Marina Lopičić

"Zahtevaćemo od rukovodstva SNS da preduzme odgovarajuće mere ukoliko se pokaže da su optužbe u vezi s pomenutim dogadjajem tačne. Sve naše članice, odnosno političke partije, moraju da poštuju integritet svojih suseda, kao i da budu svesne istorijskih okolnosti", naveo je Muresan.

Dodao je da SNS, kao i sve ostale članice EPP, "moraju da se ograde od takvih ličnosti ali i da se uzdrže od bilo kakvih poteza koji bi mogli da stvore tenzije i potencijalno konfliktne situacije medju susedima".

Foto: AP
Foto: AP

SNS je novembra 2016. godine primljena kao pridružena članica u Evropsku narodnu partiju, što je status koji imaju stranke iz zemalja koje su kandidati za članstvo u EU. Taj status imaju i švajcarski demohrišćani i jedna norveška konzervativna partija.

Šljivančanin, penzionisani oficir Jugoslovenske narodne armije i Vojske Jugoslavije, koji je bio jedan od komandanata u bici za Vukovar, pušten je 2011. godine na slobodu pošto je izdržao dve trećine desetogodišnje kazne zatvora na koju ga je Tribunal u Hagu osudio zbog ratnog zločina pomaganja i podržavanja mučenja hrvatskih zarobljenika.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track