(UŽIVO) ZID NA IBRU OSVANUO POD NADZOROM: KFOR i karabinijeri patroliraju Kosovskom Mitrovicom
Foto: Zoran Šaponjić

Retki prolaznici prelaze sa severne na južnu stranu

(UŽIVO) ZID NA IBRU OSVANUO POD NADZOROM: KFOR i karabinijeri patroliraju Kosovskom Mitrovicom

Politika -

KOSOVSKA MITROVICA - Kraj glavnog mosta na Ibru koji razdvaja Severnu i Južnu Mitrovicu i jutros u nekoliko džipova dežuraju italijanski karabinijeri.

10.20 - Snage KFOR učestalo patroliraju ulicama Severne Mitrovice. Jutros nema novih okupljanja Srba na severnoj strani mosta, a retki stanovnici grada prelaze sa severne na južnu stranu preko mosta i obrnuto.

Dan ranije, više stotina Srba na ulice je izvela najava mogućeg rušenja potpornog zida na severnoj strani mosta. Ovaj zid visok oko 2 metra izgrađen je na severnoj strani u sklopu rekonstrukcije glavnog mosta na Ibru i Ulice kralja Petra Prvog koja bi po tom planu trebalo da bude pretvorena u pešačku zonu.

KOSOVSKI SRBI U STRAHU: Atmosfera kao pred pogrom!

Zid u Mitrovici

Samo nekoliko dana kasnije kosovsko ministarstvo prostornog planiranja donelo je rešenje o rušenju zida. U međuvremenu su nekoliko puta vođeni pregovori o sudbini zida, a krajem decembra došlo je i do radova kojima je zid na nekoliko mesta skraćen po visini.

10.00 - Najava iz Prištine o nasilnom rušenju zida kao i patrole ROSU koje od pre nekoliko dana učestalo patroliraju srpskim enklavama južno od Ibra izazvali su veliko uznemirenje kod Srba i strah od ponavljanja pogroma 17. marta 2004. godine.

DRAMATIČNO! Albanci SPREMAJU RAT! Srbi, PRIZNAJTE Kosovo! ČITAJTE U KURIRU

09.50 - Građani severnog dela Kosovske Mitrovice, koji su od četvrtka ujutru pratili situaciju u blizini glavnog mosta na Ibru i zida koji je predmet sporenja Beograda i Prištine, razišli su se sinoć oko 19.30 bez incidenata, a noć je protekla mirno.

Foto: AP
Foto: AP

NAPETO U KOSOVSKOJ MITROVICI: Pojačane policijske patrole, italijanski karabinijeri u pripravnosti

POSLE BURNOG DANA, MIRNA NOĆ U KOSOVSKOJ MITROVICI: Okupljeni građani se razišli bez incidenata

(Tekst i Foto: Zoran Šaponjić)

BONUS VIDEO:

ZAOŠTRENA SITUACIJA NA KiM

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track