KURIR TV PALATA SRBIJA: Vučić CG premijeru poželeo dobrodošlicu, pa otkrio šta se dešavalo u Briselu
Foto: Kurir TV Printscreen

Palata Srbija

KURIR TV PALATA SRBIJA: Vučić CG premijeru poželeo dobrodošlicu, pa otkrio šta se dešavalo u Briselu

Politika -

BEOGRAD - Premijer Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Palati Srbija s novim crnogorskim premijerom Duškom Markovićem, koji je za svoju prvu zvaničnu inostranu posetu izabrao upravo Srbiju.

VUČIĆ O SITUACIJI U KOSOVSKOJ MITROVICI: Nisam ja lud, ovo Srbiji najmanje odgovara!

Posle sastanka Vučić-Marković, usledilo je obraćanje premijera, koje su pratili svi ministri Vlade Srbije.

Premijer Vučić se prvi obratio naglasivši da se razgovaralo o ekonomskim temama, evropskom putu, graničnim prelazima, zahvaljujući kojima treba da se smanje letnje gužve, saobraćajnicama, infrastrukturi, položaju Srba u Crnoj Gori i obrnuto...

Kao prioritet je istakao i auto-put Beograd-Podgorica-Bar i u tom smislu naveo da će do Čačka biti na proleće gotovo 120 kilometara, zatim se radi i 31 kilometar do Požege kao i od tog mesta do Boljara 107 kilometara.

VUČIĆ BRISELU I PRIŠTINI: Ne poštujete dogovoreno, šta hoćete više od Srbije!

Foto: Kurir TV
Foto: Kurir TV

Srpski premijer je rekao da će Crna Gora postati članica NATO, a da Srbija ostaje neutralna, ali da to nije nikakav problem kad je reč o našim zemljama koje se međusobno uvažavaju.

Predsednik Vlade Srbije je rekao i da se razgovaralo o pruzi Beograd - Bar i njenoj rekonstrukciji, koja će koštati do 200 miliona evra i koja je važna saobraćajnica - veza između dveju zemalja.

Vučić je na kraju obraćanja Markoviću poželeo dobrodošlicu u Beograd i zahvalio mu se što je odabrao baš Srbiju za svoju prvu posetu inostranstvu.

Foto: Kurir TV
Foto: Kurir TV

Posle Vučića, usledilo je obraćanje crnogorskog premijera Duška Markovića koji se zahvalio premijeru Vučiću na gostoprimstvu i toploj dobrodošlici rekavši da se u Beogradu oseća kao kod kuće. On je naglasio da su u ovom trenutku srpsko-crnogorski odnosi na najvišem nivou u poslednjih 20 godina, pre svega zahvaljujući naporima Vlade Srbije i njenog predsednika na tom polju. Marković je naglasio da će njegova vlada posebno raditi na poštovanju interesa srpske zajednice u Crnoj Gori.

Vučić: U Briselu nekorektni, nisu rekli da su Albanci pogazili dogovor

Odgovarajući na pitanje novinara o Kosmetu i briselskom dijalogu, Vučić je na konferenciji uživo rekao da na papiru ima sačuvano šta su bile teme dijaloga i kad je taj papir izvadio u Briselu teme su bile promenjene i od svih su ostale samo dve.

Foto: Kurir TV
Foto: Kurir TV

- Tišina nema razgovora o ZSO rečeno nam je u Briselu... - rekao je premijer i upitao šta hoće od nas jer sve što je dogovoreno je posle "puj pike ne važi".

- U Briselu su se poneli nekorektno što nisu rekli da su Albanci pogazili dogovor - rekao je Vučić podsetivši da su Albanci juče prvi izašli sa izjavama, a da je on ćutao jer je tako bilo dogovoreno, a Brisel ih nije čak ni opomenuo iako je bilo rečeno da će Brisel reagovati ukoliko se neko oglasi protivno dogovoru.

- Za Albance postoji samo jedno pitanje - zid u Mitrovici, a šta koga briga za Zajednicu srpskih opština i za tamo neke Srbe, a u tome imaju značajnu podršku međunarodne zajednice - rekao je Vučić naglasivši da su se u briselskom dijalogu na svakih 15 minuta menjala pravila.

Foto: Kurir TV
Foto: Kurir TV

- Zamislite, kao u košarci, da vam u prvoj četvrtini važi pravilo 3 sekunde u reketu, a u drugoj vam ne važe ni koraci. E, tako su se ponašali prema nama u Briselu - kazao je premijer Srbije naglasivši sledeće: "Nisam ja lud, ovo Srbima najmanje odgovara."

- I nije tačno da nisu pretili Srbima u Mitrovici... Samo sam ih molio da ne ulazimo u sukobe, da se smire tenzije... Ako ruše, neka ruše... Imamo dovoljno znanja i ruku da izgradimo šta želimo - dodao je Vučić.

- A to da nam neko određuje da li će naše jedinice biti u Nišu, u Ljuboviji, na to nek zaborave... Ova vlada vodi računa o Srbiji i njenim interesima - rekao je Vučić opisujući kako je razgovarao sa stranim ambasadorima u Beogradu, koji su tražili nekakvo raspoređivanje vojske i policije, i kojima je, kako kaže, vrlo nepristojno odgovorio na takve zahteve.

Foto: Kurir TV
Foto: Kurir TV

Na pitanje Kurira, kako komentariše poruku Brisela i Maje Kocijančič da se Beograd i Priština uzdrže od zapaljivih izjava, Vučić je bio oštar i jasan: "Neka se oni 15 minuta drže onoga što su rekli" i ponovo dodao da je sve vreme u Briselu govorio o ZSO, a da se to i ne pominje nego samo to kako Albancima "kao smeta zid od 80 cm, a svoje kuće su ogradili ogradama od po 4 metra".

- Sve ovo što sam vam ispričao je istina i evo, neka neko iz EU izađe i kaže da nije... A nisam vam sve ni ispričao... ne biste mi ni verovali - rekao je Vučić.

Foto: Kurir TV
Foto: Kurir TV
Foto: Kurir TV
Foto: Kurir TV

(EPK)

BONUS VIDEO:

ZAOŠTRENA SITUACIJA NA KiM

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track