STOLTENBERG DANAS U PRIŠTINI: Stabilan Balkan značajan za Evropu
Foto: Fonet/AP

Generalni sekretar NATO

STOLTENBERG DANAS U PRIŠTINI: Stabilan Balkan značajan za Evropu

Politika -

PRIŠTINA - Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas u Prištini da je stabilnost regiona izuzetno značajna za celu Evropu.

On je rekao da podržava dijalog Beograda i Prištine.

"Opredeljeni smo obezbeđivanju sigurnosti na Kosovu i Kfor će to ostvariti u skladu sa svojim ovlaščenjima. Uveravam vas da će Nato nastaviti da podržava Kosovo", kazao je Stoltenberg.

Upitan da li će podržati Bezbednosne snage Kosova (BSK) u naoružanju i da prokomentariše izjave visokih američkih zvaničnika da Kosovo treba da ima svoje oružane snage, rekao je da će NATO podržati BSK u okviru sadašnjeg mandata.

"NATO ne odlučuje o razvoju BSK, to je u rukama institucija i ako takva odluka bude doneta, onda će NATO sagledati tu odluku", rekao je Stoltenberg.

Premijer Kosova Isa Mustafa je zahvalio generalnom sekretaru NATO za sve što je Severnoatlantska alijansa uradila za Kosovo.

"Kosovo izuzetno ceni NATO i ima za cilj da bude njegov član. Svi delovi kosovske politike, i vlast i opozicija, su u tome saglasni i to je naš zajednički stav. Veoma cenimo ulogu Kfora i smatramo da je njegovo dalje prisustvo na Kosovu neophodno", kazao je Mustafa.

Transformacija BSK u Oružane snage Kosova iako su sve pripreme izvršena ostaje "talac" neslaganja Srpske liste, rekao je.

"Zbog toga je proces transformacije ostao talac (Srpske liste). Mi smo uradili značajan posao u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. Povećana je efikasnost sudstva, evidentan je napredak u borbi protiv terorizma, imamo smanjenje broja ljudi koji idu na strana ratišta", kazao je Mustafa.

Vlada Kosova je opredeljena da sva pitanja sa Srbijom reši dijalogom, rekao je kosovski premijer.

"Dijalog je od strateškog značaja, međutim i pored toga mi smo u poslednje vreme imali neke provokacije oko kojih smo se dogovorili da ih premostimo u miru i da izgradimo sredinu u kojoj će dominirati mir", kazao je Mustafa.

Kako je naveo, dijalog daje pozitivne rezultate.

On je rekao da je Kosovo posvećeno miru i stabilnosti kroz proces dijaloga i naveo da će Kosovo biti snažan saveznik NATO u borbi protiv terorizma i ekstremizma.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track