MARKO ĐURIĆ O AKTUELNIM DEŠAVANJIMA NA KIM: Izašlo na videlo licemerje međunarodne zajednice
Foto: Nebojša Mandić

Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju

MARKO ĐURIĆ O AKTUELNIM DEŠAVANJIMA NA KIM: Izašlo na videlo licemerje međunarodne zajednice

Politika -

BEOGRAD - Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da je posledica svega što se u poslednjih nekoliko dana događalo na KiM i u vezi s južnom srpskom pokrajinom - potpuni gubitak poverenja i u predstavnike Prištine i u predstavnike Evropske unije.

Đurić je, rekao da prištinske vlasti sve vreme pokušavaju da učine komunalno pitanje zida u Severnoj Mitrovici izmišljenim povodom i "inicijalnom kapislom" za najstrašniji pritisak i možda neku vrstu pogroma, ali nisu računali s tim da će se Srbija usprotiviti takvom ponašanju.

(KURIR TV) BAGERI STIGLI U KOSOVSKU MITROVICU: Počelo rušenje zida blizu mosta na Ibru

(FOTO) KURIR OTKRIVA: Pogledajte kako će izgledati NOVI ZID na Ibru u Kosovskoj Mitrovici

(KURIR TV) ZAVRŠENA RASPRAVA O POTPORNOM ZIDU: Odbornici jednoglasno usvojili odluku o uklanjanju

"Traži se izmišljeni povod, kao što je i 2004. godine izmišljen. Međutim, mi nećemo leći na rudu, već ćemo nastaviti da budemo odlučni u svojim stavovima", istakao je Đurić.

On je napomenuo da ključna stvar Briselskog sporazuma nije bilo kakvo komunalno pitanje, već je to uspostavljanje Zajednice srpskih opština (ZSO).

"Sad odjednom vidimo svo licemerje međunarodne zajednice. Četiri godine ništa se ne radi na stvaranju ZSO, a odjednom mora da se u pola dva noću u Prištini dogovara rešenje jednog komunalnog pitanja - pomeranje jednog zida", kaže Đurić, ističući da je potpuno jasno da je Srbija bila predmet ciničnog plana.

On ukazuje i da predstavnici Prištine očigledno nisu očekivali jaku, odlučnu i energičnu reakciju Beograda.

"Jedna od ključnih posledica svega ovoga što se dešavalo je potpuni gubitak poverenja i u predstavnike Prištine i u predstavnike EU. Niko od predstavnika EU nije mogao da izađe i kaže da nešto od onoga što je Vučić u Raškoj govorio nije tačno, jer je sve tačno", ističe Đurić.

Kako navodi, nakon sastanka u Briselu visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini saopštila je da će svaki izlazak u javnost s detaljima sastanka biti tumačen kao kršenje sporazuma.

"Vučić ni to veče ni sutradan nije komentarisao teme razgovora, uprkos pritiscima novinara, dok su Isa Mustafa i Hašim Tači odmah osuli paljbu po Srbiji što je, prema Mogerinijevoj, trebalo da bude protumačeno kao kršenje pravila, ali se to nije dogodilo", zaključio je Đurić.

(Tanjug/Pink)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja