Albanci hteli da kupe srpske odbornike za po 30.000 evra

Neće multietničku vlast

Albanci hteli da kupe srpske odbornike za po 30.000 evra

Politika -
Cilj je bio da se od srpsko-albanske koalicije u Bujanovcu oduzme nekoliko odbornika kako ne bi mogla da formira lokalnu vlast

BUJANOVAC - Predstavnici pojedinih albanskih opozicionih stranaka u Bujanovcu pokušali su da kupe odbornike nudeći im po 30.000 evra kako bi sprečili formiranje multietničke lokalne vlasti, preneo je vranjski OK Radio.

Najmanje dvojica Srba i dvojica Albanaca su, kako tvrdi taj radio, imali zadatak da u četvrtak uveče, 12 časova pre početka konstitutivne sednice Skupštine opštine Bujanovac, kupe nekoliko odbornika iz redova koalicije koja je formirala novu lokalnu vlast u toj opštini.

Prema koalicionom dogovoru, vladajuću većinu u Bujanovcu u naredne četiri godine činiće Demokratska partija Nagipa Arifija sa 12 odbornika, Grupa građana "Stojanča Arsić" sa pet i koalicija "Izbor za bolji Bujanovac" koju čine Demokratska stranka, Socijalistička partija Srbije i Grupa građana "Sveti apostol Pavle", sa četiri odbornika.

U opoziciji u Bujanovcu su Partija za demokratsko delovanje čiji je lider Riza Haljimi, koja ima devet odbornika, Pokret za demokratski progres Jonuza Muslijua sa šest odbornika, Demokratska unija Albanaca Mejdi Zećirija sa tri odbornika i Srpska napredna stranka (SNS) sa dva odbornika.

Albanske stranke su na lokalnim izborima 6. maja u Bujanovcu osvojile ukupno 30, a lokalni parlament ima 41 mesto.

OK Radiju je potvrđeno iz najmanje tri izvora da su prosvetni radnik N. M. i privrednik M. V. u četvrtak uveče obišli i razgovarali s nekoliko lokalnih srpskih političara o kupovini odborničkih mandata.

Njihov cilj je, kako tvrdi taj radio, bio da se od srpsko-albanske koalicije oduzme nekoliko odbornika kako ne bi mogla da formira lokalnu vlast. "Tačno je. U subotu oko 22 sata pozvao me je N. M. i ponudio nekakav razgovor u četiri oka. Kada smo se sreli, shvatio sam njegove namere: doneo je 30.000 evra i ponudio mi da tim novcem kupim jednog odbornika", poverio se OK radiju jedan od devet srpskih odbornika SO Bujanovac. "Na moje pitanje odakle taj novac, odnosno od koga ga je dobio, N. M. je odgovorio da je novac dobio od Albanca F. I.", priča dalje izvor OK radija.

On navodi podatak da su sličan zadatak, u četvrtak uveče, imala i dvojica uglednih Albanaca, koji su takođe obišli nekoliko odbornika - svojih sunarodnika, za koje je procenjeno da bi mogli za 30.000 evra da prodaju interese nove srpsko-albanske koalicije u Bujanovcu.

Na konstitutivnoj sednici Skupštine opštine Bujanovac koja je juče trajala sedam časova, za predsednika opštine izabran je Nagip Arifi, lider Demokratske partije (DP), a za njegovog zamenika Stojanča Arsić iz istoimene grupe građana (GG).

Nakon potvrđivanja odborničkih mandata odbornici iz albanskih partija koje su u opoziciji, napustili su sednicu nezadovoljni jer te partije nisu zajedno konstituisale vlast.

Oni smatraju da će nova vlast, sa srpskim partijama destabilizovati Bujanovac. Oni su tada rekli da su albanske partije na lokalnim izborima ukupno osvojile 30 od 41 odborničkog mesta, ali da je Demokratska partija koaliciju napravila sa srpskim strankama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track