BRITANSKI AMBASADOR: Srbija i Kosovo treba da razmene teritorije
Foto: Kurir

Predlog iz Londona

BRITANSKI AMBASADOR: Srbija i Kosovo treba da razmene teritorije

Politika -

Bivši britanski ambasador u Jugoslaviji ser Ajvor Roberts izjavio je da Srbija i Kosovo treba da razmene teritorije jer je to, po njegovom mišljenju, jedini način za postizanje trajnog mira i stabilizaciju odnosa.

Roberts, koji je bio ambasador Velike Britanije u Jugoslaviji od 1994. do 1997. godine, juče je na Londonskoj školi ekonomije predstavio svoju knjigu "Razgovori sa Miloševićem", čemu je, kako prenosi BIRN, prisustvovao i ambasador Srbije u Londonu.

KO JE SVE PREDLAGAO PODELU KOSOVA?

Roberts je tom prilikom rekao da su multietničke države ideal, ali da bi u praksi razmena Preševske doline u Srbiji za teritoriju Kosova severno od reke Ibar možda bio jedini način da se stabilizuju odnosi i da se obezbedi da Srbija prizna nezavisnu državu Kosovo. On je izrazio nadu da će granice na Balkanu, kao svuda, konačno postati više "simbol razlikovanja" a ne razdvajanja - ali je napomenuo da će se to desiti samo ako se različite nacionalne zajednice budu osećale sigurnije i stabilnije u okviru svog entiteta nego što je to sada slučaj, piše BIRN.

Na pitanje šta bi etnička razmena teritorije značila za ostatak regiona, naročito za Makedoniju i Bosnu, Roberts je rekao da bi se secesija Republike Srpske od Bosne, teško realizovala imajući u vidu ambivalentnost Srbije prema toj ideji, kao i snažno protivljenje kakvo bi ta ideja izazvala kod Bošnjaka u BiH.Upitan da li je podrška Zapada nezavisnosti Kosova gurnula Srbiju u ruke Rusije, Roberts je odgovorio da je rastući uticaj Rusije na Balkanu posledica "buđenja Rusije" koje se desilo nezavisno od situacije na Kosovu.Roberts je rekao da je u vreme dok je bio diplomata na Balkanu, Rusija bila "marginalizovana" sila na Balkanu, ali da se to u međuvremenu promenilo, kao i da Rusija demonstrira sada odlučujući uticaj u ratu u Siriji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track