TAJNI PLAN CIA UOČI 5. OKTOBRA: Miloševića srušiti preko Rusa i Nebojše Pavkovića!
Foto: Printscreen, Profimedia

Objavljujemo top sikret dokument američkih agenata iz 2000.

TAJNI PLAN CIA UOČI 5. OKTOBRA: Miloševića srušiti preko Rusa i Nebojše Pavkovića!

Politika -

Američka obaveštajna služba CIA imala je spremnu strategiju za rušenje Slobodana Miloševića s vlasti, neposredno pred 5. oktobar 2000. Ključne tačke tog plana bili su Rusi i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Nebojša Pavković, pokazuje tajni dokument CIA iz tog perioda koji objavljuje Kurir.

U zaključku "top sikret" izveštaja od 3. oktobra 2000, se razmatraju mogući scenariji za svrgavanje Miloševića i šta je sve potrebno da se taj plan ostvari.

"Miloševićev kraj - ako ga bude - biće iznenadan, najverovatnije nakon drugog kruga izbora. To će zahtevati veliki pritisak na ulicama, javni gubitak ruske podrške i glasovi unutar režima - glasovi koje Milošević neće moći da ignoriše, kao što je načelnik Generalštaba VJ Nebojša Pavković - koji će mu reći da mora da ode", navodi se u raportu agenata s terena.

Američka tajna služba pomno je pratila dešavanja nakon prvog kruga izbora za predsednika SR Jugoslavije, u kome je pobedio kandidat opozicije Vojislav Koštunica. Režim, međutim, nije priznao te rezultate i inistirao je na održavanju drugog kruga, što je opozicija odbijala. Istovremeno, širom Srbije održavalu se masovni građanski protesti i radnički štrajkovi, koje su analitičari CIA takođe smatrali ključnim za svrgavanje Miloševića.

"Najveća pretnja režimu su štrajkovi rudara i radnika rafinerije, koji bi mogli dovesti do restrikcija struje na nekoliko dana", ističe se u izveštaju CIA.

Takođe, u ovom dokumentu se konstatuje na šta bi pažnju trebalo da obrati opozicija.

"Genaralni štrajk je kritičan za opoziciju zato što će pokazati da li će ljudi preuzeti rizik konfrontacije neophodan da Milošević ode", stoji u ovom izveštaju.

(EPK)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO: TAČI SE SPREMA ZA RAT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track