OVOGA SE SIGURNO NE SEĆATE: Predsednik Srbije koji je vladao samo jedan dan
Foto: Printscreen

Šefovi države ko na pokretnoj traci, kratko, kraće, najkraće

OVOGA SE SIGURNO NE SEĆATE: Predsednik Srbije koji je vladao samo jedan dan

Politika -

BEOGRAD - Srbija je od uvođenje višestranačja, 1990. godine, imala više vršilaca dužnosti predsednika države nego izabranih, a jednom od njih je mandat trajao samo jedan dan.

Vojislav Mihailović
Vojislav Mihailović

Predsednik Srbije s najkraćom vladavinom, tačnije v.d. predsednika, je Vojislav Mihailović, unuk Draže Mihailovića, koji na tu dužnost postavljen 3. marta 2004, a već sutradan je smenjen. Na njegovo mesto došao je, takođe kao v.d., Predrag Marković, u to vreme funkioner G17 plus i predsednik Skupštine Srbije.

Dragan Maršićanin
Dragan Maršićanin

Posle Mihailovića, najkraću vladavinu imao je njegov prethodnik Dragan Maršićan, koji je spojio mesec dana u fotelji v.d. predsednika Srbije. Kao v.d. predsednika Srbije, najduže se zadržala Nataša Mićić - godinu i jedan mesec. Ona je na to mesto došla nakon što je Milan Milutinović otišao u haški tribinal.

Nataša Mićić
Nataša Mićić

Tokom devedesetih, Srbija je imala samo jednog v.d. predsednika - funkcionera SPS Dragana Tomića, koji je na tu funkciju došao 1997. godine, nakon što je Slobodan Milošević odlučio da bude predsednik SR Jugoslavije.Na funkciji predsednika Srbije najduže se zadržao Boris Tadić. On je prvi put izabran 2004. a u fotelji šefa države zadržao se skoro osam godina. Tadić je 2012. izgubio izbore od tzadašnjeg predsednika SNS Tomislav Nikolića.

Predrag Marković
Predrag Marković

(M. M.)

BONUS VIDEO

Hoće da vode državu, a ne mogu ni svoje stranke

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track