ČEKA SE USVAJANJE STATUTA: Sud za zločine OVK uskoro počinje sa radom
Foto: FoNet AP

Počelo formiranje pritvorske jedinice

ČEKA SE USVAJANJE STATUTA: Sud za zločine OVK uskoro počinje sa radom

Politika -

BEOGRAD - Specijalni sud za zločine OVK počeće sa radom nakon usvajanja Pravilnika o proceduri i dokazima (Statuta), a kako je u tom sudu rečeno, to se očekuje u nerednim mesecima, dok je formiranje Pritvorske jedinice tog suda u toku.

"Predsednica specijalizovanih veća Kosova Ekatarina Trendafilova trenutno priprema plenarnu sednicu sudija, koja bi trebalo da se održi u narednim mesecima. Na toj sednici, sudije će raditi na usvajanju Pravilnika o postupku i dokazima", rekla je portparol suda Avis Beneš.

Nakon toga, Specijalizovano veće Ustavnog Suda će imati rok od 30 dana da preispita Pravilnik pre nego što on stupi na snagu, napomenula je Beneš.

Što se tiče pritvorske jedinice proces njenog formiranja je u toku, a njom će rukovoditi sekretar Specijalizovanih veća Kosova, rekla je portparolka suda.

Misija Euleks prošle sedmice je imenovala je 19 sudija na listu međunarodnih sudija Specijalnog suda za ratne zločine OVK, među kojima su sudije koje će obavljati funkciju potpredsednika, kao i četiri sudije Specijalizovanog veća Ustavnog suda.

Specijalni sud koji će suditi po optužnicama za ratne zločine visokih oficira bivše OVK će funkcionisati na četiri nivoa - Osnovni specijalni sud, Apelacioni specijalni sud, Vrhovni specijalni sud i odeljenje Ustavnog suda za Specijalni sud.

Glavni tužilac ovog ad hoc suda je američki pravnik Dejvid Švendimen, a njegove prve optužnice se, kako je ranije najavljeno, očekuju u prvoj polovini ove godine.

Tek nakon podizanja optužnica biće poznato ko će biti procesuiran pred sudom jer se istrage drže u najvećoj tajnosti.Sud će, kako je ranije zvanično saopšteno "voditi sudske postupke o navodima koji proističu iz Izveštaja Parlamentarne skupštine Saveta Evrope od 7. januara 2011, a u kojem se iznose navodi o teškim prekograničnim i međunarodnim krivičnim delima".

U tom izveštaju, specijalni izvestilac Saveta Evrope Dik Marti pisao je o zločinima OVK nad otetim Srbima na Kosovu i u Albaniji i izneo sumnje da su nekima od njih u Albaniji vađeni organi kojima je kasnije trgovano.

Navode iz Martijevog izvežtaja istraživala je, pre formiranja suda, specijalna radna grupa EU koju je predvodio američki pravnik Klint Vilijamson.

Vilijamsona je nasledio Švendiman, takođe Amerikanac.Pomenuti sud čije će sedište biti u Hagu ima nadležnost za zločine počinjene od 1998. do 2000. godine.Inače, Ustavno veće Specijalnog suda čine sudije Roland Dekers iz Holandije, En Pauer Ford iz Irske, Vidar Stensland iz Norveške i kao rezervni sudija Antonio Belzamo iz Italije.

Kao sudije Specijalnog suda su imenovani Kit Rejnor iz Velike Britanije, Kaj Ambos, Kristof Bart, Tomas Laker i Mihael Bolander iz Nemačke, Emilijo Gati iz Italije, Nikolas Giljo iz Francuske i Ginjal Metro iz Švajcarske.Za sudije su imenovani i Vladimir Mikula iz Češke, Andres Parmas iz Estonija, Mišel Pikar iz Francuske, Kenet Roberts iz Kanade, Čarls Smit iz Amerike, Mapi Velt iz Holandije i Kristina van dej Vajngart iz Belgije.

BONUS VIDEO:

HARADINAJ KUKAO U SUDU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track