Jeremić: Glasanje u UN je referendum o Srbiji

Predsedavajući Generalne skupštine UN

Jeremić: Glasanje u UN je referendum o Srbiji

Politika -
Srbija je dobila osam glasova iz EU, od toga i nekih veoma uticajnih zemalja, to je veoma dobar rezultat za zemlju koja nije članica EU, istakao Jeremić

BEOGRAD - Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić, koji je izabran za predsedavajućeg Generalnog skupštine UN, izjavio je večeras da je glasanje u toj svetskoj organizaciji bilo neka vrsta referenduma o Srbiji i da su prevagu odneli evropski glasovi.

Podsetivši da je Srbija na jučerašnjem glasanju u Generalnoj skupštini UN dobila osam glasova iz EU, od toga i nekih veoma uticajnih zemalja, Jeremić je istakao da je to veoma dobar rezultat za zemlju koja nije članica Unije. On je odbacio spekulacije da bi Srbija mogla da ima problema u evrointegracijama zato što je protivkandidat bio iz Litvanije, koja je članica EU."Vodili smo aktivnu, pozitivnu kampanju, pričali zašto je dobro da Srbija predsedava. I naši rivali Litvanci su se opredelili da im u centru pažnje bude Srbija i objašnjavali zašto ne treba da bude predsedavajuća", rekao je Jeremić za RTS.

Povodom komentara da su njegovim izborom Rusija i Srbija "nadigrale" zemlje članice EU i SAD, Jeremić je ukazao da podrška Moskve Srbiji u UN nije iznenađenje. "Ovo je bila velika diplomatska utakmica - kao neka vrsta finala svetskog prvenstva. Rusija je snažno podržala Srbiju, ali to nije iznenađenje, pošto nas Rusija podržava u svim pitanjima u UN", istakao je Jeremić.

Srpski šef diplomatije je juče izabran za predsedavajućeg Generalne skupštine UN glasovima predstavnika 99 zemalja, dok je ambasador Litvanije Dalijus Čekulis dobio podršku 85 zemalja. Jeremić će u septembru preuzeti jednogodišnji mandat.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja