Srbi su sigurni

TAJNE SLUŽBE ČUVAJU SRBE OD OSVETE HARADINAJA: Srbija preuzela sve bezbednosne mere

Politika -

Srpske bezbednosne službe stale su u zaštitu Srba koji su se našli na listi za odstrel osvedočenog zločinca i krvnika Ramuša Haradinaja.

Naše bezbednosne službe već su upozorile pojedine građane za koje se sumnja da su na poternicama kosovskih pravosudnih organa da ne napuštaju centralnu Srbiju, saznaje Kurir. Prema našim saznanjima, na spisku od 57 osoba uglavnom su ljudi koji su već u predmetima kosovskih sudova osumnjičenih za navodne ratne zločine protiv Albanaca.Naš izvor tvrdi da na tom spisku ne bi trebalo da bude imena koja su poznata široj javnosti.Tajne poternice- Ukoliko su radili po istom principu kao u slučaju osnovnih sudova u Đakovici i Peći, pretpostavljamo da se radi o ljudima koji su u vreme ratnih dešavanja na Kosovu radili u legalnim institucijama Srbije, od vojske, policije, sudova... I to su uglavnom oni koji su tamo i živeli, ili su bili raspoređeni. Nemamo spisak s poternicama, ali smo na osnovu tih podataka došli do imena nekih Srba koje već upozoravamo da vode računa kuda se kreću, putuju, da ne ulaze na Kosovo dok se ne vidi o čemu se radi - kaže izvor Kurira.Portparolka Specijalnog suda Kosova Ljiridona Kuzmaći rekla je da su zahtevi za hapšenje izdati posle odluke sudije Euleksa, a portparolka Euleksa Dragana Nikolić Solomon da ta misija nije uključena. - Pravno gledano, Kosovo, koje nije član Interpola, ne može da izda crvene međunarodne poternice. Ali ako ih zatraži predstavnik generalnog sekretara UN, odnosno Unmik, koji je član Interpola, onda bi za sedam do deset dana mogle da budu na snazi. U tom slučaju naši građani koji su na njima mogli bi da budu uhapšeni, a bojimo se da bi bile tajne - priča naš izvor i dodaje da Priština ovim pritiska Beograd da odustane od izručenja Ramuša Haradinaja.Politička pozadina- Nekoliko sati pre nego što su prištinski mediji objavili da imaju spisak od 57 osoba, Priština je indirektno poručila Beogradu da je spremna da ga povuče ako odustanemo od Haradinaja. Jasno smo rekli da ne može niko da nas ucenjuje.Šef diplomatije Ivica Dačić smatra da „sigurno ima“ veze između te dve stvari:- Srbija nikada nije politizovala nijedno hapšenje Srba, a kad god je uhapšen neki Albanac, Bošnjak ili Hrvat, to je, eto, politički.

TRAŽE KVAKE: Priština pritiska sa svih strana Albanija u Tačijevo ime tuži Srbiju za genocidSpisak sa imenima 57 Srba deo je šireg plana Hašima Tačija, koji nije odustao od zamisli da Srbiju tuži za genocid, piše Sputnjik.- Nedavno je Vilijam Voker, bivši šef Kosovske verifikacione misije, kao svedok dao izjavu pred kosovskim sudom o masovnom ubistvu albanskih civila od strane srpske vojske i policije, ali i Srba - nezvanično saznaje Sputnjik i navodi da Priština namerava da podigne optužnice po komandnoj odgovornosti, koje sežu do Beogradu.Za to će, dodaje se, koristiti sve haške presude Srbima i dokaze u procesu protiv Slobodana Miloševića. Priština je, piše Sputnjik, angažovala pravni tim i pokušaće da iskoristi to što Specijalni sud za zločine počinjene na Kosovu, čije se osnivanje oslanja na izveštaj Dika Martija o zločinima OVK nad Srbima, nema u imenu OVK, kako bi pred njim optužila i Srbe. Izvor Sputnjika kaže i da Kosovo ne bi moglo da tuži Srbiju za genocid jer ono nije članica UN, ali da se razmatra da to uradi Albanija. Te informacije zvanično nisu potvrđene.

Haradinaj na FejsbukuDačić je zločinacRamuš Haradinaj napisao je juče na svom Fejsbuk profilu da je borac za slobodu, a ne ratni zločinac:- Odgovarao sam pred međunarodnom pravdom i nisam se krio poput stotina srpskih zvaničnika, među kojima je i Ivica Dačić, koji je sakrio dokaze zločina počinjenih na Kosovu.

REAGOVANJAMarko Đurić, direktor Kancelarije za KiMPritisak na srpski narod-Plasiranje informacija o optužnicama protiv Srba je najnoviji vid pritiska na srpski narod u pokrajini.Nebojša Vlajić, advokatZastrašivanje Srba na Kosovu-Cilj je zastrašivanje srpske zajednice na KiM i raseljenih Srba, jer niko ne sme da se vrati ukoliko ima razloga da veruje da se protiv njega vodi neki tajni postupak.Rada Trajković, NVO Evropski pokret SrbaNastavak etničkog čišćenja-Nisam iznenađena, ovo je samo kontinuitet hapšenja Srba. Ovo će dodatno motivisati Srbe na seobu i ovo je nastavak etničkog čišćenja.Dušan Janjić, politički analitičarUnmikove optužnice su opasne-Ako povuku Euleksove i raspišu Unmikove optužnice, pa uvedu komandnu odgovornost, svi će pasti.

TO MOŽE SAMO KURIR!

DANAS POKLON SVAKOM ČITAOCU: Blagoslov za kuću

Kurir vam poklanja poster blagoslov za kuću s ikonom Bogorodice Trojeručice

Danas, u susret Sretenju Gospodnjem, Kurir vam poklanja blagoslov Svetog vladike Nikolaja Velimirovića. Reč je o čuvenom blagoslovu Svetog vladike Nikolaja Ohridskog i Žičkog, koji bi svaki vernik trebalo da drži na vidnom mestu u kući.

Ovaj blagoslov je misao sveca i nema potrebe da se osveštava.

“U svom životnom podvigu Sveti Nikolaj je pre svega pastir poverenog mu stada Hristovog u srpskom narodu, a zatim mislilac.

Jedan je od najvećih sinova i arhipastira koje je ikada pomesna srpska crkva imala.

Sve što je radio on je samo apostolski učio, i to tako duboko da je za pastirski uspeh koristio najjače oružje – narodni jezik; i upravo u tom duhu ostavio je neprocenjivo zapisano blago”.

S. Vojinović - K. Blagović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track