SVETSKI MEDIJI: Predsednički izbori ključni test za Vučića
Foto: Kurir

Strane agencije o kandidatu SNS

SVETSKI MEDIJI: Predsednički izbori ključni test za Vučića

Politika -

BEOGRAD - Vest da je vrh vladajuće Srpske napredne stranke danas odlučio da kandiduje aktuelnog premijera Aleksandra Vučića kao kandidata na predsedničkim izborima koji će biti održani na proleće, velike svetske agencije prenele su večeras pod ocenom hitno.

Kandidat SNS suprotstaviće se kandidatima "rascepkane i razjedinjene opozicije", navodi britanski Rojters i prognozira da bi izbori za šefa srpske države mogli da budu održani u aprilu.

Rojters ocenjuje i da će to biti ključni test popularnosti Vučića i njegovih ekonomskih reformi, koje je podržao MMF, kao i njegovih nastojanja da Srbiju i njenih 7,3 miliona stanovnika približi EU.

VANREDNE VESTI KURIR TV: Vučić kandidat za predsednika Srbije

I američki AP takođe izbore vidi kao važan test - da li Srbija nastavlja na svom putu ka članstvu u EU ili će skliznuti ka svom tradicionalnom slovenskom savezniku Rusiji. Američka agencija je citirala ministra unutrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića koji je saopštio odluku koja, kako se navodi, znači da aktuelni proruski predsednik Tomislav Nikolić neće završiti svoj mandat, osim ako ne odluči da se kandiduje samostalno.

Rojters takođe citira reči ministra Stefanovića, za kojeg navodi da je ključni saveznik premijera, da je odluka o kandidaturi Vučića bila jednoglasna.Britanska agencija takođe ističe da je SNS odlučila da ne podrži kandidaturu odlazećeg predsednika Tomislava Nikolića, za kojeg navodi da je bivši ultranacionalista, koji je petogodišnji mandat započeo 2012.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track