NEMAČKI MEDIJI: Evropa je bure baruta, a Balkan je fitilj
Foto: Wikipedia

Dramatično upozorenje

NEMAČKI MEDIJI: Evropa je bure baruta, a Balkan je fitilj

Politika -

Etničke trzavice u Bosni i Hercegovini, zamrznuti sukob Srbije i Kosova i politička kriza u Makedoniji tri su krize koje bi mogle da zapale Balkan, ocenjuje konzervativni berlinski list Velt.

"Ne možemo trajno živeti mirno i stabilno u Evropskoj uniji, ukoliko zapostavimo naše zalaganje za demokratiju, stabilnost i bezbednost na Zapadnom Balkanu", rekao je za Velt socijaldemokrata Mihael Rot, državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemačke.

List, kako prenosi Dojče vele, navodi da se otvaraju pukotine u Dejtonskom sporazumu iz 1995, koji je nakon trogodišnjeg rata konačno doneo mir, ali ne i rešenje."Srbi, Hrvati i Bošnjaci su zatočeni u komplikovano ustrojenoj zajedničkoj državi, koja ne funkcioniše i koju niko ne vidi kao konačno rešenje", navodi list i dodaje da jedino perspektiva proširenja EU daje nade, ali da u samoj EU za proširenje nema volje.

O Makedoniji, list piše da je osim akutne političke krize muči i hronična blokada Grčke zbog imena.

REGION POTRESAO TEKST NEMAČKOG NOVINARA: Evo zašto je Balkan najkrhkije mesto Evrope!

"Osam godina u Skoplju čekaju na otvaranje pristupnih pregovora. To je tračak nade za ekonomski slabu zemlju u kojoj je 27,5 odsto ljudi nezaposleno. Ali stanje je bezizgledno, a dve godine Makedoniju tresu unutrašnjepolitičke krize. Skandal sa prisluškivanjem, izbornom prevarom, sve jači pritisak na opozicione medije i nezavisne sudije, Vlada koja grabi moć i korupcija - to su najveći problemi", zaključuje Velt, u analizi Sonje Gilert i Borisa Kalnokija.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO: TAČI SE SPREMA ZA RAT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track